Aalborg Kommune har de seneste år gennemført en omfattende modernisering af gadebelysningen. Resultatet er en markant reduktion i elforbruget og en betydelig CO2-besparelse.
Den målrettede indsats, der blev igangsat med Belysningsplan 2012-2030, har allerede reduceret den årlige CO2-udledning fra gadebelysning med 39,7 procent, svarende til en besparelse på 2300 ton CO2. I 2012 lå energiforbruget på cirka 12 mio. kWh, mens det i 2024 var nedbragt til 5,7 mio. kWh.
Investering i energivenlige løsninger
Afdelingsleder i By og Land, Henrik Jess Jensen, fremhæver, at de betydelige CO2-besparelser er et resultat af strategiske investeringer.
“Vi har opnået nogle meget store CO2-besparelser, og det er på grund af rettidig omhu men også fordi, at vi har haft mulighed for at investere,” siger han.
Hvert år investerer kommunen 6,6 mio. kr. i belysningsplanen via anlægsbudgettet. Midlerne går bl.a. til udskiftning af traditionelle lyskilder med energivenlige LED-armaturer, implementering af avanceret styringsteknologi og ombygning til dobbeltisolerede anlæg for forbedret elsikkerhed.
Flere armaturer, lavere elforbrug
Trods faldende energiforbrug er antallet af armaturer steget til 41.185 i 2025, hvilket er 1.116 flere end i 2020. Dette skyldes kommunens vækst samt etablering af nye belysningsanlæg.
“Vi har også rigtigt meget belysning, der tilfører noget til byens rum, hvor vi belyser bygninger, træer og blomsterbede. På den måde er man med til at iscenesætte byen om natten,” siger Henrik Jess Jensen.
Samtidig har levetiden for armaturerne vist sig at være længere end forventet, hvilket har givet mulighed for en hurtigere opgradering af kvaliteten.
Intelligent belysning og digitalisering
Kommunen har investeret i digitalisering af gadebelysningen, hvor alle anlæg er kortlagt i et GIS-system. Desuden styrer over 400 små computere belysningen efter vejrforhold og solur, hvilket sikrer optimal energieffektivitet. Dette betyder, at der kan være op til otte minutters forskel på tænding af gadelyset i kommunens østlige og vestlige områder.
Borgerne spiller også en central rolle i overvågningen af belysningen ved at rapportere fejl via kommunens tip-tjeneste. Tidligere var det nødvendigt at sende medarbejdere rundt i kommunen for at kontrollere anlæggene, hvilket var en tidskrævende og omkostningstung opgave.
Fremtidens belysning
Aalborg Kommune arbejder løbende på at forbedre belysningen gennem digitalisering og smart teknologi. Et fremtidigt fokusområde er implementering af mere intelligent belysning, der automatisk tilpasser sig trafik og bevægelse. Dette vil yderligere reducere energiforbruget og sikre en endnu mere effektiv udnyttelse af ressourcerne.
Belysningsplanen, der oprindeligt skulle løbe til 2030, er grundet covid-19 forlænget til 2032. Planens primære indsatsområder omfatter smart teknologi, digitalisering, renovering af anlæg samt fortsat optimering af energiforbruget.
Kilde og foto: Aalborg Kommune