Nu melder hverdagen sig for alvor igen ovenpå en lang sommerferie, og de fleste af os kender scenariet med at stå i supermarkedet sidst på eftermiddagen, hvor børnene er trætte og sultne, og du endnu ikke har fået planlagt aftensmaden. Faktisk oplever 50 pct. af danskerne, at de tit mangler inspiration til sunde og varierede hverdagsmåltider, og derfor ender med at lave de samme retter igen og igen. Tove Færch fra Karolines Køkken giver her fire gode råd til, hvordan du undgår madstress fremover.
Spaghetti med kødsovs, frikadeller og stegt kylling med grøntsager. Disse fire retter er de aftensmåltider, som oftest laves i de danske hjem. Men noget tyder på, at danskerne primært tilbereder de samme retter igen og igen, fordi det er blevet en vane.
En ny befolkningsundersøgelse, som Arla har fået indsamlet via Epinions Danmarkspanel, viser, at 50 pct. af danskerne tit mangler inspiration til hverdagsmadlavningen. Ifølge Tove Færch, der har været leder af Karolines Køkken i 25 år, kan den manglende inspiration handle om, at vi først planlægger aftensmaden, når vi står i supermarkedet:
”Hele 41 pct. af danskerne planlægger først aftensmaden samme dag, som de skal spise den. Og det er selvsagt svært at blive inspireret til nye og spændende retter, når tiden er knap, og aftensmaden skal stå på bordet om en time,” siger Tove Færch og fortsætter:
”Det er derfor en god idé at planlægge måltiderne forud, så man på forhånd har fundet opskrifter og skrevet indkøbsliste og dermed undgår at havne i en stresset situation sidst på eftermiddagen. Noget, som især børnefamilierne er gode til. Hele 57 pct. af danske børnefamilier planlægger nemlig deres måltider flere dage i forvejen, og god planlægning sikrer også en større variation i aftensmåltiderne.”
Aftensmaden må ikke tage for lang tid at tilberede
Når vi laver aftensmad, er smagen naturligvis det vigtigste for størstedelen af danskerne. Men det næst vigtigste parameter for aftensmaden er ifølge 43 pct. af danskerne, at det ikke tager for lang tid at lave.
”Mange danskere lever travle liv, hvor tid er en knap ressource. Vi vil ikke gå på kompromis med smag eller kvalitet, men samtidig må det ikke tage for lang tid at tilberede aftensmaden. Det kan sagtens lade sig gøre, hvis man vælger mere simple og sunde aftensmåltider som grøntsagswok, tærter eller suppe, som både smager godt og indeholder masser af næring,” siger Tove Færch, som også har samlet sine fire bedste råd til at undgå madstress.
Tove Færchs fire gode råd til at undgå madstress
- Lav en madplan
En madplan er et rigtig godt redskab til at sikre sig, at retterne ikke er de samme uge efter uge, men at man får nye og varierende retter. Madplanen gør det også lettere at lave en indkøbsliste, som man kan støtte sig op ad, når man står i supermarkedet. - Brug Tøm Køleskabet-funktionen
Ved du ikke helt, hvordan du skal bruge grøntsagsresterne, det sidste stykke kylling eller den smule fløde, som du har liggende i køleskabet, kan Tøm Køleskabet-funktionen på Karolines Køkkens hjemmeside være en god ide. Her taster du de ingredienser ind, som du har, og så foreslår den en ret. Det er i øvrigt også et godt tip mod madspild. - Tag på en ugentlig indkøbstur eller køb ind online
Du kan undgå de stressende situationer i supermarkedet ved at tage på en ugentlig indkøbstur, hvor du får handlet stort ind til alle ugens måltider. Du kan også gå ind på Arlas indkøbsfunktion Click&Cook og vælge netop den ret, du har lyst til at lave, og så får du alle ingredienserne afleveret ved din hoveddør. Meget nemmere bliver det ikke. - Tænk i flere måltider ad gangenDet er en god idé at tænke i flere måltider, når du handler ind. Hvis du for eksempel vil lave en risret til aftensmad, tænk da over hvilke andre retter, du kan genbruge nogle af ingredienserne til. På den måde mindsker du dit madspild og handler automatisk ind til ret nummer to i samme omgang.
Om undersøgelsen:
Befolkningsundersøgelsen baserer sig på ca. 2.000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinions Danmarkspanel i perioden 18. februar-4. marts 2019. Resultaterne er repræsentative for den danske befolkning i forhold til køn, alder, uddannelse og region. Det er Karolines Køkken, der ejer resultaterne, og de må ikke viderebringes uden henvisning til Karolines Køkken.
Nøgletal fra undersøgelsen:
- 50 pct. af danskerne angiver, at de mangler inspiration til hverdagsmadlavningen
- Spaghetti med kødsovs, frikadeller og stegt kylling med grøntsager er danskernes favoritretter
- 41 pct. af danskerne planlægger først aftensmaden samme dag, som de skal spise den
- 57 pct. af danske børnefamilier planlægger deres aftensmad flere dage i forvejen
- For 43 pct. af danskerne er det vigtigste ved madlavning, at det ikke tager for lang tid at tilberede
________________________________________________________________________
Kilde: Arla Foods