Anden bølge af corona og udsigten til vinterhalvårets sygdomme kan betyde, at vores immunforsvar kommer på overarbejde. Tre råd kan ifølge sundhedsplejerske forøge dets chancer for at få bugt med sygdommene.
Vinterhalvåret er normalt højsæson for influenza og forkølelse, men i år er det ikke kun de sædvanlige efterårssygdomme, danskerne kæmper med. Anden coronabølge har ramt os, og afstand, mundbind og håndsprit er blevet faste værnemidler i kampen mod yderligere smittespredning.
Værnemidler er dog ikke det eneste greb, man kan benytte sig af for at passe på sig selv, sine nærmeste og samfundet. Det fastslår Anette Straadt, der er sundhedsplejerske og klummeskribent i sundhedsmagasinet Naturli.
– Et stærkt immunforsvar stiller os i en gunstigere position, hvis virussen kigger forbi. Derfor betaler det sig at implementere tiltag i hverdagen, der styrker immunsystemet og øger chancerne for, at man kommer igennem en potentiel virus uden lægelig hjælp, siger Anette Straadt.
Grundlaget for et kampklart immunforsvar hænger dels sammen med en sund fordøjelse, og dels at kroppen ikke er i underskud af mineraler og vitaminer. Anette Straadt giver her tre gode råd til, hvordan du får et stærkere immunforsvar.
Kosttilskud giver hurtigt boost
Du kan spise dig til sunde næringsstoffer gennem din mad, men kosttilskud kan med fordel være et supplement, da det er en hurtig genvej til et stærkt immunforsvar. 70-80 procent af kroppens immunforsvar sidder i fordøjelsen, som er forbundet til tarmbakterierne,og netop tarmbakteriebalancen er fundamentet for et stærkt immunforsvar.
Vælg de rette vitaminer
Et kampdygtigt immunforsvar afhænger også af, om der er de rigtige vitaminer til stede i kroppen. En god multivitamin er et fornuftigt sted at starte, men specifikke vitaminer har vist sig at have en særlig positiv virkning. D-vitaminen kaldes immunforsvarets batteri, og det er ikke uden grund. Cellerne, der dræber kroppens bakterier, kan nemlig ikke gøre deres arbejde, hvis der mangler D-vitamin.
Supplér med C-vitamin, der øger antallet og effekten af de hvide blodlegemer i immunforsvaret, som går ind og forsvarer kroppen mod infektioner. A-vitaminet er særligt godt for kroppens slimområder, hvor virus ofte sætter sig, da de befinder sig i kroppens åbninger. Derudover viser studier, at zink virker hæmmende på virus og forkorter forkølelsesperioder.
Husk søvn og frisk luft
Det er ikke kun fordøjelsen og vitaminerne, der får immunforsvaret på ret køl – god søvn og frisk luft spiller også en stor rolle. Derfor er det vigtigt, at man får dagslys om dagen og mørke om natten, da det giver hjernen optimale betingelser for dannelsen af hormonet melatonin. Melatonin hjælper med at opretholde en stabil døgnrytme og er dermed også med til at styrke kroppens immunforsvar.