Er du på jagt efter den lejlighed, der skal danne ramme om din studietid? Læs med her, hvor du får en række gode råd til, hvad du kan gøre for at finde den studiebolig, der passer til lige netop dig.
Hvad er en studiebolig?
En studiebolig kan være mange forskellige ting. Det kan for eksempel være en studielejlighed, et kollegieværelse, et værelse i et bofællesskab eller en containerbolig. Det der er en god studiebolig for dig, er måske ikke en god studiebolig for din sidekammerat i forelæsningssalen.
Alligevel har de nogle fællestræk. Fælles for studieboligerne er, at de i sagens natur ligger i studiebyerne – de største i landet. Desuden er en studiebolig defineret ved, at det skal være en billig bolig at bo i.
Og da boliger i de største byer som København og Aarhus koster mange penge, betyder det ligeledes, at mange studieboliger er små lejligheder under 60 kvadratmeter.
Find studiebolig på Boligsiden
Er du jagt efter din egen studiebolig, så er Boligsiden det rigtige sted at starte. Her har vi samlet alle ejerlejligheder til salg lige nu i landets fire største byer, København, Aarhus, Odense og Aalborg, der koster maksimalt to millioner kroner.
Studiebolig i København og Aarhus: Svære markeder
Rigtig mange studerende har imidlertid ikke råd til og mulighed for at købe deres egen studiebolig. Simpelthen fordi priserne på lejligheder i de store byer er meget høje.
Og så er der rigtig stor kamp om værelserne på kollegier og billige studieboliger på lejemarkedet.
I sommeren 2018 lavede Dansk Byggeri en opgørelse, der viste, at der akut ville mangle 8.400 studieboliger til de studerende, der stod på nippet til at skulle starte på et studie i København og på Roskilde Universitet. I Aarhus var manglen i 2018 cirka på 4.000 studieboliger.
Den akutte mangel på studieboliger blev også adresseret af Boligsidens Indblik-forfatter Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter kort før studiestart i august 2018. Her konkluderede han, at problemet med manglende studieboliger ville vokse.
For at dæmme op for problemet har Københavns Kommune som erklæret mål at bygge 6.000 studieboliger i perioden 2010 til 2027. Seneste udmelding er, at de forventer at nå målet allerede i 2020. I Aarhus Kommune meldte man ud i 2017, at man ville bygge omkring 3.000 nye studieboliger frem mod 2021.
Har du snakket med de gamle om forældrekøb?
For omkring 1.000 familier i både 2017 og 2018 var løsningen at lave et forældrekøb, hvor forældrene køber en lejlighed, som barnet kan bruge som studiebolig.
Måske kan en forældrekøbt studielejlighed også være en løsning for dig og dine forældre? Du får noget at bo i, mens dine forældre laver en investering, som de i mange tilfælde kan tjene hjem med fortjeneste, når du er færdig med at studere.
Læs alt, hvad du skal vide om forældrekøb.
Køb studiebolig med en ven: Sådan gør du
Det behøver ikke at være besværligt at købe studiebolig sammen med en ven. Slet ikke faktisk.
Banken kan hjælpe jer med at få det praktiske på plads. Det handler selvfølgelig først og fremmest om økonomi, men det handler også om, at I sammen skal finde ud af, hvor længe I regner med at bo sammen, og hvad der skal ske, hvis du eller din ven vil flytte.
Det bedste råd er at få lavet et samejedokument hos en advokat, så begge parter ved, hvad der skal ske, hvis den anden flytter.
Hvis du vil vide endnu mere om, hvordan du køber en studiebolig sammen med en ven, så læs mere her.
Kollegier tilbyder også studieboliger
En studiebolig kan også være på et kollegie, der tilbyder billige værelser til leje, hvor du i mange tilfælde deler badeværelse og køkken med andre studerende.
Og selv om der er mange kollegier i landets største byer, er der også rift om pladserne. Derfor er det en god ide, at du skriver dig op på venteliste så tidligt som muligt.
Kan en studiebolig også være en lejebolig?
Rigtig mange studieboliger er lejeboliger, og der findes en række hjemmesider, hvor du kan oprette en profil og betale et månedligt beløb for at få adgang til at se aktuelle lejeboliger til studerende.
Vi har også lejeboliger på Boligsiden. Her kan du se de boliger, der er til leje gennem danske ejendomsmæglere. Her er det ganske gratis at browse rundt mellem de tilgængelige lejemål.
Lav en søgning fra forsiden af Boligsiden efter landsdel, kommune, by eller vej. Når du kommer til listevisningen, kan du finde feltet for ”Lejeboliger” i bunden af ”Justér søgning”.
Alternative studieboliger: Flyt ind i en container
Er du lidt kreativ, kan du også finde en alternativ studiebolig. Det kan være på en husbåd, i et kolonihavehus eller et sommerhus – i hvert fald for en periode.
I Aarhus Kommune har man boliggaranti for nye studerende, og det har for eksempel udmøntet sig i midlertidige løsninger, hvor kommunen samarbejder med Studenterhus Aarhus om at opstille og udleje en række containerboliger. Dem kan du som studerende leje på ugebasis, mens du leder efter noget permanent.
I København kan man tilmed gennem kbh-kollegier.dk skrive sig på venteliste til at leje en containerbolig, hvorfra man kan være heldig at få udsigt til Operaen, Esplanaden og Marmorkirken.
Kilde: Boligsiden.dk