En voksen hund sover i gennemsnit 8-16 timer om dagen. En ældre hund 16-18 timer og en lille hvalp helt op til 18-20 timer. Men hvorfor kræver vores firbenede venner så meget hvile? Agria Dyreforsikring forklarer, hvorfor god søvn er vigtig for en hund, og hvilke problemer der kan opstå, hvis de får for lidt hvile eller forstyrres, mens de sover.
Hunde har ofte brug for en kort lur i løbet af dagen. Hunde falder hurtigt i en dyb søvn, så selv en kort lur giver ny energi. Alder har den største indflydelse på hundens søvnrytme og hvor meget søvn, den har brug for.
Hvor meget sover en hund?
Hvalpe har brug for mere søvn end voksne hunde, fordi hjernens udvikling foregår, mens de sover. Hvalpes søvnrytme er ofte mere uregelmæssig end hos en voksen hund. De sover mindre om natten og vågner oftere end voksne hunde, men har til gengæld brug for flere lure i løbet af dagen.
Hos ældre hunde er dagssøvnen dybere end hos unghunden, mens nattesøvnen er mere fragmenteret. Mængden af den lette REM-søvn falder også med alderen. Ældre hunde kan udvikle demens, hvilket ofte er ledsaget af en ændring i døgnrytmen: Hunden bliver urolig om natten, for så til gengæld at sove mere og mere i løbet af dagen.
En lur er vigtig for hunden
Hunde har en døgnrytme, der spejler deres ejeres. De er vågne i størstedelen af dagtimerne og sover mest om natten. Selvom nattesøvnen er mere effektiv, er søvnen i eftermiddagstimerne også meget vigtig for en hund.
Ud over den dybe søvn omfatter hundens søvncyklus også en sløvhedsfase, som er typisk for kødædende dyr, og som ikke findes hos mennesker. I den tid er det ikke nemt at gennemskue, om hunden sover eller er vågen. Af denne grund har forskellige undersøgelser vist forskellige skøn over mængden af søvn, en hund kan have behov for.
Hundes søvncyklus er kortere end menneskers og varer i gennemsnit 20 minutter. Selv en powernap på en halv time vil altså ofte være nok til at friske pelsøret op efter en lang og aktiv dag.
Søvn er et fingerpeg om hundens sundhed og velvære
Søvn kan være en kilde til mere information om hundens helbred. Hvis hunden for eksempel sover meget lidt, vågner ofte om natten og er urolig, kan den være stresset eller have smerter, men også kedsomhed som følge af understimulering kan spille ind. Overdreven søvn kan skyldes smerter eller sygdom. I disse tilfælde er det bedst at konsultere en dyrlæge for at udelukke fysiske forhold.
Hvis hunden sover for lidt, eller søvnen er af dårlig kvalitet, kan det give mange problemer. Ud over indlæringsvanskeligheder gør mangel på søvn det svært for en hund at regulere følelser, hvilket kan føre til reaktiv adfærd. For eksempel kan en hund, der ikke hviler sig ordentligt, udvikle separationsangst, når den er alene hjemme.
Forskning i hundes søvnbesvær
Hundes søvn bliver i øjeblikket undersøgt i et forskningsprojekt finansieret af Agria Dyreforsikring ved Helsinki Universitet.
Formålet med forskningsprojektet er at gøre det nemmere at diagnosticere søvnforstyrrelser.
“Den mest almindelige søvnforstyrrelse hos hunde er obstruktiv søvnapnø, hvor vejrtrækningen stopper. Luftstrømmen stopper, fordi de øvre luftveje indsnævres, når svælgmusklerne slapper af. Gentagne afbrydelser i vejrtrækningen fører til et fald i iltindholdet i blod og gør søvnen usammenhængende,” siger Iida Niinikoski fra Helsinki Universitet, der står i spidsen for projektet.
Knap 500 hunde deltager i undersøgelsen og den første artikel om forskningsresultaterne udkommer senere i 2023.
Kilde: Agria Dyreforsikring