For mange danskere kan deres skatteforhold nemt ryge i glemmebogen i årets løb. Inden nytåret skydes ind, er det dog værd at give dine beskatnings- og fradragsmuligheder en ekstra tanke. Sådan lyder det fra Spar Nord og BDO, der her giver gode råd til, hvordan du potentielt kan nedbringe din skat for året, der snart er gået.
December er for mange fyldt med gaveindkøb, julefrokoster og familiebesøg, og det er næppe mange, som bruger den søde juletid på at give deres skatteforhold et tjek. Ifølge Spar Nord og rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO er det dog præcis, hvad du bør gøre. For når først kalenderåret skifter, er det for sent.
– 2023 har været et år præget af økonomisk usikkerhed, geopolitisk uro og høje renter. Og selvom inflationsraterne i år har været lavere end sidste år, og reallønnen langsomt genoprettes, har mange formentlig haft et ekstra øje på privatøkonomien. Og lige nu er der altså flere beskatnings- og fradragsmuligheder, som også er værd at kaste et blik på, hvis man ikke vil gå glip af økonomiske fordele, siger investeringskonsulent i Spar Nord, Karsten Brøndum Idskov.
Derfor har Spar Nord og BDO samlet en række fradrag, du bør overveje, samt andre gode råd til, hvad du kan gøre for at optimere din skat for 2023.
1. Indbetal mere til din pension
Hvis du gerne vil nedbringe din skat for året og har luft i privatøkonomien, kan du med fordel kigge i retningen af at indbetale ekstra til dine pensionsordninger, hvis du vel at mærke har indbetalt mindre end 77.900 kroner i årets løb.
– En gammel kending, når det kommer til at skrue på skatten, er at sætte mere til side på dine pensionsordninger. Her vil de fleste formentlig i første omgang sætte mere ind på en ratepension, hvor grænsen i år lyder på 60.900 kroner. For aldersopsparinger er grænsen 56.900 kroner, hvis du har syv år eller mindre til pensionsalderen, mens det for andre er 8.800 kroner, forklarer Henning Boye Hansen, som er chefkonsulent og skatteekspert i BDO. Han tilføjer:
– Det kan ikke betale sig at indskyde penge over beløbsgrænserne på rate- og aldersopsparing. Er fradragsgrænsen nået, er en livsvarig alderspension et alternativ – og her er intet loft.
2. Overvej at sælge tabsgivende aktier
Investeringsåret begyndte godt, men har været præget af usikkerhed og høje renter, og året har således budt på lidt af hvert. Derfor kan det ifølge Karsten Brøndum Idskov give god mening at løbe porteføljen igennem og eventuelt sælge tabsgivende aktier:
– Der er formentlig nogle af de mange nye privatinvestorer, som ikke ved, at hvis de tidligere på året har solgt aktier med gevinst, og inden nytår sælger aktier med tab, så kan tabet modregnes i gevinsten rent skattemæssigt. Det kan på den måde være en smart manøvre. Du kan godt genkøbe aktien igen efter salget, og betingelsen for at få fradraget er, at der har været mulighed for kurssvingninger i perioden, siger han.
Henning Boye Hansen tilføjer, at overvejelserne især bør gælde for aktier noteret på First North, da skatteværdien af tab på disse aktier i år kan modregnes i skat af anden indkomst, herunder lønindkomst. Denne mulighed bortfalder fra næste år på grund af en lovændring.
3. Giv en økonomisk håndsrækning eller større julegave
Juletiden er højsæson for at give gaver og hjælpe hinanden, og hvis du har overvejet at støtte en velgørende organisation, fond eller forening såsom jule- eller nødhjælp, er det måske netop nu, at du skal gøre det og samtidig opnå fradrag.
– Hvis du alligevel overvejer at støtte en god sag, er det med at få det gjort her i december, hvis du vil have fradraget med i dette skatteår. Du kan nemlig opnå skattefradrag for bidrag til velgørende formål op til 17.000 kroner – og ægtefæller har hvert sit fradrag. Dog skal du være opmærksom på, at du kun får skattefradrag, hvis du opgiver dit personnummer til den velgørende organisation, så de kan indberette beløbet til skattemyndighederne, forklarer Henning Boye Hansen.
Selvom de fleste julegaver nok er købt og pakket ind, kan det også være, at du skal overveje at give en større gave til den nære familie. Det er nemlig muligt at give op til 71.500 kroner til børn og børnebørn.
– Der er ingen fradrag at hente ved at give gaver til sin familie – dog kan det alligevel være fordelagtigt for nogle. Som forælder kan det være, at du gerne vil hjælpe dit barn i den dyre juletid med et bidrag eller hjælpe dem på vej med en god opsparing. Her skal du være opmærksom på, at der er en grænse på 6.000 kroner for indskud på dit barn eller barnebarns børneopsparing, mens det er muligt at supplere med anden opsparing, som fx kan investeres, siger Karsten Brøndum Idskov.
4. Betal frivilligt restskat
Hvis du har betalt for lidt i skat i løbet af året, kan du lave en frivillig indbetaling af skat inden nytår for på den måde at undgå rentetillæg.
– Når du tænker tilbage på året, kan det være, at du kommer i tanke om, at du har haft indtægter såsom honorarer, som ikke er med på din forskudsopgørelse, og hvor du derfor ikke har betalt skat. For flertallet vil rentetillægget ikke være betydeligt, men med det stigende renteniveau kan rentesatsen for i år godt blive højere end tidligere. I 2022 var dag-til-dag-renten på 1,7 procent fra den 1. januar til betalingsdatoen, lyder det afsluttende fra Henning Boye Hansen.
For yderligere information kontakt venligst:
Chefkonsulent Henning Boye Hansen, BDO. Tlf. 2088 6250, HBH@bdo.dk
Investeringskonsulent Karsten Brøndum Idskov, Spar Nord. Tlf. 9634 4572 eller kid@sparnord.dk
Presseservice Jan Schrøder, Spar Nord. Tlf. 2527 1381, jash@sparnord.dk