Har du også købt sommerhus? Så ser det nok sådan her ud
Der er solgt mere end 12.000 sommerhuse i årets første ni måneder, men mens priserne er steget, og salgstiden er faldet, så er de solgte sommerhuses karakteristika anno 2020 magen til for fem år siden.
Der er kommet rekordmange nye sommerhusejere i 2020. Og selv om de solgte sommerhuse er både dyre og billige, store og små, gamle og nye, har de mange handler ikke ændret billedet af, hvordan et gennemsnitligt solgt sommerhus ser ud.
Det er bygget i 1977, det er 82 kvadratmeter stort, der er tre-fire værelser, og afstanden til stranden er lige omkring tre kilometer. I gennemsnit.
”Det gennemsnitlige sommerhus havde de samme karakteristika for fem år siden og sidste år, som det har i år. Det hænger selvfølgelig sammen med, hvad det er for nogle sommerhuse, der er bygget i Danmark, og at køberne efterspørger samme type sommerhus som tidligere,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.
Ser vi derimod på pris og salgstid, er der en væsentlig ændring at spore i forhold til tidligere år. Prisen er steget med godt 20 procent de seneste fem år, mens salgstiden er faldet med mere end halvanden måned.
”De væsentligste ændringer på sommerhusmarkedet er ændringerne i nøgletallene. Antallet af handler og priser er steget, mens salgstider, nedslag og udbud er faldet. Samtidig har vi set en stor stigning i salget af sommerhusgrunde. Flere end tidligere vil nu bygge deres egne sommerhuse, og når de nye sommerhuse om en årrække bliver sat til salg, kan det være, at vi stille og roligt også vil se, at det gennemsnitlige byggeår bliver højere, og at antallet af kvadratmeter stiger,” siger Birgit Daetz.
Sommerhuskøberen er 50 år
Retter vi blikket væk fra selve sommerhuset og stiller skarpt på køberen, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, at gennemsnitsalderen for de mange sommerhuskøbere i andet kvartal af 2020 var 50 år. Det er 10 år yngre end den gennemsnitlige sommerhusejer er, ifølge en opgørelse fra Realkredit Danmark i maj.
”Det er naturligt, at køberne af sommerhuse er yngre end dem, der ejer sommerhus i forvejen. Og vi vil nok se næste år, at den gennemsnitlige alder for en sommerhusejer er blevet en smule mindre. De manglende feriemuligheder grundet corona har i hvert fald fået flere yngre mennesker til at interessere sig for sommerhuse, som de kunne holde deres sommerferie i år og fremtidige ferier i,” påpeger Birgit Daetz.
Opgørelsen fra Danmarks Statistik viser ud over gennemsnitsalderen for køberne, at der er lige mange mænd og kvinder, der har investeret i sommerhus.
Sådan har solgte sommerhuses karakteristika udviklet sig:
Kilde: Boligsiden