ALLIGEVEL bliver andelen af overvægtige ved med at stige i Danmark. Derfor har Fødevarestyrelsen netop oprettet Innovationspartnerskabet for Sundere Mad. For den udvikling skal stoppes.
Men ét vigtigt tiltag har hidtil ikke fået nok opmærksomhed: Sundhed på arbejdspladsen – som i parentes bemærket er meget mere end et fitnessabonnement og en frugtskål til fri afbenyttelse.
”Sundhed på arbejdspladsen er en længere rejse, som vi hele tiden udvikler hos os i Nestlé Danmark – og som vi lærer af. Men det emne er desværre ikke så ofte med i debatten, når der i Danmark debatteres fedme og overvægt. Arbejdspladsen er ellers for mange mennesker et sted, hvor vi bruger 37 timer om ugen og ca. halvdelen af vores vågne timer – men også et sted, hvor vi spiser 30-60 pct. af vores måltider. Derfor er det også et sted, hvor der virkelig kan gøres noget,” siger Julia Neergaard Laursen, ernæringsspecialist i Nestlé Nordic.
Derudover gælder det for mange danskere, at det meste af vores arbejde foregår foran vores computer eller siddende til møder som andre typiske kontorjobs. Arbejdsdagen er også ofte hektisk og indbyder ikke til pauser.
Men kunne pauser i arbejdstiden til sundhed ligefrem give mere effektive, sundere og gladere medarbejdere, der er mindre stressede?
”Ja, det lyder mærkeligt, at hvis vi bruger 1-2 timer om ugen af vores arbejdstid, så skulle det ligefrem være en gave for alle parter. Men det er det. Det ved vi i Nestlé Danmark, hvor vi i mange år har udviklet programmer til vores medarbejderes sundhed og er blevet – synes vi selv… – ret avancerede efterhånden,” siger Julia Neergaard Laursen.
Og en dansk Ph.D. støtter det budskab:
En Ph.D.-afhandling fra Syddansk Universitet af Just Bendix Justesen viser tydeligt, hvilken indflydelse sundhed har på en arbejdsplads:
400 medarbejdere fra to kommuner, TDC Sønderborg og Nestlé Danmark deltog over en periode på to år i et forsøg på at dyrke motion én time ugentligt i arbejdstiden. Resultaterne fra forsøget viste, at 56 procent af sygefraværet blev reduceret, 10 procent af medarbejdernes helbred og mentale sundhed blev forbedret, medarbejderens arbejdsevne steg med otte procent, og produktiviteten steg med ni procent.
”Hos Nestle Danmark har vi også haft en række initiativer af lignende art i de senere år – og alle har givet lignende resultater. Vi har mange forskellige tiltag, der foregår midt i arbejdstiden, fx elastiktræning og power walks. Det seneste større initiativ var en frivillig konkurrence, vi i gangsatte i februar. Det primære formål var at skabe et fællesskab om dét, som hver enkelt medarbejder mente gjorde dem glade og sunde. Derfor tog konkurrencen ikke kun udgangspunkt i kropsvægt og forbedring af den, men havde nærmere fokus på medarbejdernes sociale sundhed, mentale sundhed og fysiske sundhed,” siger Julia Neergaard Laursen.
Ved at skabe en konkurrence, der tilgodeser og giver point for alle områder, blev der pludselig plads til ALLE ”typer” medarbejdere: dem der har interesse i at forbedre deres stressniveau, dem der vil forbedre deres kondition, dem der vil være aktiv i eller uden for arbejdstiden, dem der vil socialisere sig og samarbejde med sine kolleger, dem der vil tabe sig/blive stærkere, dem der vil spise sundere osv. osv.
Konkurrencen varede i fire uger, og i alt deltog 170 medarbejdere. 39 kom både til vejning både før konkurrencen og efter, og de tabte pr. person i gennemsnit 800 gram og reducerede deres body age med 1,2 år.
Så på ganske kort tid kan en arbejdsplads med fokus på bl.a. overvægt opnå sundhed på alle niveauer med aktivitet i hverdagen.
”Vi mener derfor i Nestlé Danmark, at der bør forskes mere i sundhed på arbejdspladsen, og at mange flere arbejdspladser bør give medarbejderne øgede muligheder for aktivitet i arbejdstiden. Det betaler sig for alle parter,” siger Julia Neergaard Laursen, der tilføjer, at Nestlé Danmark gerne deler ud af sin viden og erfaringer til andre arbejdspladser, der er interesserede i sundhed på arbejdspladsen.
Kilde: Nestlé