For mange er nytårsaften synonymt med fest samvær, men for vores pelsede venner er det en lidt anden sag. Det højlydte og voldsomme fyrværkeri gør nemlig nytårsaften til en sand mareridtsdag for mange hunde. Heldigvis er der ting, man kan gøre, for at gøre aftenen lidt hyggeligere for menneskets bedste ven.
Sådan ser du, om din hund er bange
Det varierer fra hund til hund, hvor tydelige tegnene på frygt er. Nogle hunde trækker sig blot tilbage og bliver enten sky eller meget menneskenære, mens andre går i decideret panik. Du kan også opleve, at de er svære at få kontakt til, eller at de ikke vil spise. Hold godt øje med din hund, så du hurtigt kan reagere, hvis frygten sætter ind.
Hvad du bør gøre – og ikke bør gøre – for at hjælpe
Bliver din hund bange, når raketterne flyver mod himlen, er der forskellige ting, som du kan gøre. Gå indenfor med din hund og luk døre, vinduer og persienner, og hvis din hund skal luftes, så husk snoren. Afled dens opmærksomhed med musik, godbidder eller andet, så din hund bliver distraheret fra bragene og lysglimtene. Vigtigst af alt er det, at din hund ikke føler, at du er bange: undlad at ae din hund på en overdreven måde, og snak stille og roligt.
Hellere forebygge end helbrede – og ellers kan dyrlægen hjælpe
Det er nemmere at vænne din hund til de voldsomme lyde, end det er at distrahere, når frygten først sætter ind. Du kan derfor med fordel træne din hund i løbet af året, så den – ved nytårsaftens ankomst – ikke er lige så uvant til fyrværkeriets påvirkning på sanserne.
Hvis din hund er meget bange for fyrværkeri, og hverken forebyggelse eller helbredelse hjælper, bør du kontakte din lokale dyrlæge. Dyrlægen kan yde professionel hjælp, så nytårsaften ikke skal være jordens undergang for din hund.