Knap 30 procent af forbrugerne har enten stoppet eller reduceret deres kødforbrug i hverdagen. Det viser en ny rapport fra Aarhus Universitet. Den nye viden understøtter de nye officielle kostråd, hvor netop det at spise mindre kød udgør en central del af de nye kostrådsanbefalinger fra Fødevarestyrelsen.
Det er ikke kun veganere og vegetarer der ønsker at gøre noget godt for klimaet og sundheden. Også forbrugere, der vælger at sænke eller stoppe deres indtag af kød i hverdagen hjælper til.
”Den nye undersøgelse fra Aarhus Universitet viser at danskerne gerne vil reducere deres kødindtag. Det at vi netop har lanceret de nye officielle kostråd, hvor det at spise mindre kød er en central anbefaling, matcher den nye rapports konklusioner. Danskerne reducerer rent faktisk deres kødindtag i dagligdagen”, siger Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen.
Rapporten fra Aarhus Universitet viser blandt andet, at det primært er mørkegrønne grøntsager, nødder, ærter, linser og fisk, som folk vælger at erstatte kødet med. Og de vigtigste motiver for at reducere kødforbruget blandt forbrugerne er ifølge rapporten bl.a. hensynet til klima, dyrevelfærd, miljø og sundhed. Således siger 70-75 procent, at de spiser mindre kød, fordi det er bedre for miljø og klima.
Samtidig spiller familien også en vigtig rolle, når der skal skrues ned for kødforbruget.
”Kødreduktion giver sjældent anledning til uoverensstemmelser mellem familiemedlemmer, men alligevel ser vi, at der oftere er uenighed blandt familiemedlemmer om kødets rolle i dagligdagens måltider i familier, hvor den adspurgte person sjældent spiser kød eller lever efter et mere konsekvent kostprincip som for eksempel et vegansk eller vegetarisk princip. Det synliggør vigtigheden af familien, når vi skal arbejde på at omlægge danskernes kost. Hertil kommer, at ældre børn ofte er aktive medspillere i familiens valg af mad – også når det kommer til kød. Børnene kan således spille en aktiv rolle i spørgsmålet om kødreduktion, men resultaterne peger også på, at børn kan medvirke til et hyppigere kødforbrug,” siger Julie Hesselberg, videnskabelig assistent ved MAPP Centret og en af forfatterne bag rapporten.
350 gram kød om ugen
De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima – består af syv nye råd. Et af de centrale kostråd er, at cirka 350 gram kød om ugen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Desuden anbefales det, at man spiser 350 gram fisk om ugen. Især bør danskerne spise mindre okse- og lammekød. 100 gram bælgfrugter om dagen er ifølge de nye råd ligeledes en tilpas mængde i en sund og klimavenlig kost.
”Med de nye kostråd håber, vi på at kunne motivere resten af befolkningen til at spise mere planterigt og skære ned på kødet – det er godt for både sundhed og klima”, siger Anne Pøhl Enevoldsen.
Fakta fra rapporten
- Resultaterne i rapporten kommer fra to online spørgeskemaundersøgelser med knap 3.000 forbrugere i alderen 18-70 år, og de er offentliggjort i rapporten ”Mindre kød i kosten? Motiver for kødreduktion samt brug af alternativer til kød hos personer, som har reduceret kødforbruget”
- Det største forbrug af kød findes i husstande med børn mellem 2 og 18 år. Det gælder både for forbruget af fjerkræ, oksekød, kødpålæg og grisekød. Til sammenligning er den gruppe, som spiser mindst kød personer under 65 år uden hjemmeboende børn.
- At der ikke nødvendigvis er tale om en kraftig reduktion af kødforbruget for personer, der har reduceret kødforbruget ses ved, at 38 % stadig spiser kød hver dag.
Sådan gør du ifølge De Officielle Kostråd – godt for sundhed og klima
- Skær ned på kødet. Ca. 350 g kød om ugen er tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Begræns især okse- og lammekød.
- Begræns forarbejdet kød mest muligt, dvs. kød, der fx er røget og saltet.
- Vælg primært kød og kødprodukter med maks. 10 % fedt. Gå efter kød og kødprodukter med Nøglehullet.