Sundhedsstrukturreformen er under udrulning, og midt i den omfattende omstilling står Sundhedsklynge Midt i Region Nordjylland som et konkret eksempel på, hvordan samarbejde kan gøre en reel forskel. Klyngen, der siden 2022 har samlet kræfterne fra Aalborg og Jammerbugt Kommuner, Region Nordjylland og de praktiserende læger, har skabt resultater, som nu danner grundlag for videre indsats og inspiration til de kommende sundhedsråd.
Blandt de mest synlige resultater er tilbuddene om superviseret gangtræning til borgere med Claudicatio Intermittens – en smertefuld lidelse, som ofte fører til inaktivitet og operation. I både Aalborg og Jammerbugt Kommune har tilbuddet om specialiseret gangtræning vist sig at mindske smerter, øge gangdistancen og i flere tilfælde reducere behovet for kirurgiske indgreb.
”Vi har set en tydelig forbedring i borgernes livskvalitet – og samtidig en aflastning af sundhedsvæsenet. Det er samarbejdet mellem praktiserende læger, kommunale fysioterapeuter og sygehusenes specialister, der har båret indsatsen frem,” siger Jes Lunde, rådmand i Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune.
Et andet klyngesamarbejde har haft fokus på borgere med kroniske lænde- og rygsmerter, hvor man gennem kommunale træningsforløb har hjulpet især erhvervsaktive borgere, som ikke har haft adgang til andre behandlingstilbud. Evalueringer peger på mærkbare forbedringer i både styrke, funktion og smerteniveau.
”Det er en gruppe, som med en overskuelig indsats har fået langt bedre forudsætninger for at klare hverdagen. Vi havde ikke kunnet iværksætte dette alene – det er samarbejdet i Sundhedsklynge Midt, der har gjort det muligt,” siger Mogens Christen Gade, borgmester i Jammerbugt Kommune.
Selvom Sundhedsklynge Midt som organisatorisk enhed ophører i forbindelse med sundhedsreformen, har man besluttet at videreføre fire konkrete indsatser i 2025:
- Superviseret gangtræning for borgere med Claudicatio Intermittens
- Træningsforløb for kroniske lænderygsmerter
- Indsatser mod ulighed i behandling af psykisk syge (bl.a. gadelægeordning)
- Geriatriske indsatser på kommunale pladser
Hos Region Nordjylland ser man tilbage på samarbejdet med tilfredshed og optimisme:
”Det er lykkedes os at skabe resultater, fordi vi har samlet kompetencer på tværs og lyttet til patienterne. Vores erfaringer giver et stærkt fundament for de kommende sundhedsråd,” siger regionsrådsformand Mads Duedahl, der også er formand for Sundhedsklynge Midt.
Med reformens næste fase forude står Nordjylland med konkrete erfaringer og velafprøvede modeller, som ikke blot styrker det lokale sundhedstilbud – men også kan inspirere resten af landet.
Kilde og foto: Aalborg Kommune