Højeste antal dræbte i spritulykker i seks år
Hver femte dræbte i trafikken sidste år mistede livet i en ulykke, hvor alkohol var involveret, og det var samtidig det højeste antal dræbte i spritulykker i seks år.
Heldigvis tager de allerfleste danskere afstand fra at blande alkohol med bilkørsel. Det viser undersøgelser fra Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden. Den negative holdning til spritkørsel har da også haft en god effekt på vejene, for antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i spritulykker er faldet med 45 procent fra 2010 til 2019.
Men desværre sker der stadig alt for mange ulykker, hvor alkohol er involveret, og selvom udviklingen de sidste 10 år har været god, er den positive udvikling primært sket i starten af perioden, mens antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne har ligget stabilt i den sidste halvdel af perioden. Selvom der i 2019 var det laveste antal alvorligt tilskadekomne i spritulykker, var antallet af dræbte det højeste i mere end fem år. Sidste år blev 38 dræbt i spritulykker i Danmark.
– Det er helt afgørende, at vi hver især tager ansvar for at forhindre spritkørsel. Ser vi en ven, onkel eller kollega gribe efter bilnøglerne, og er vi i tvivl om, hvorvidt han har fået for meget at drikke, så skal vi bede ham lade være med at køre bil. Man kan prøve at finde et alternativ til at køre, uanset om det er en taxa, en overnatningsmulighed eller et lift med en ædru chauffør, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Video hvor straffen for spritkørsel forklares
Julefrokost bliver anderledes i år
Restriktionerne, som Covid-19 har resulteret i, betyder, at mange store julefrokoster i år er aflyst. Det kunne lyde som en positiv ting i forhold til at få nedbragt antallet af spritbilister i julemåneden, men danskerne er faktisk gode til at lade bilen stå, når de ved, at der skal alkohol indenbords til året julefrokoster. Med aflysningen af de store arrangementer er der fare for, at flere små, spontane sammenkomster opstår, og hvor nogle glemmer at planlægge, hvordan de kommer hjem.
I hvert fald er erfaringen fra sommerperioden, at de spontane arrangementer på stranden, i haven eller i parken kan skabe dilemmaer for nogle. Der er nemlig mange, som i den gode stemning pludselig har fået lidt for meget at drikke, og som egentligt havde tænkt sig at køre hjem. Derfor er det vigtigt, at man på forhånd ved, om man skal køre hjem, eller om man godt kan drikke juleøl med god samvittighed.
– Vær opmærksom allerede når du knapper den første øl op eller får skænket det første glas gløgg. Det er her, at du skal have besluttet dig for, om det er et af den slags arrangementer, du gerne vil drikke mere alkohol til, eller om du hellere vil holde dig til en enkelt genstand, så du kan køre bilen sikkert hjem. Beslutningen skal tages, mens man er ædru, siger René Højer, programchef i TrygFonden.
Fakta om spritulykker
Fra 2010 til 2019 har der været et fald på 45 procent i antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne trafikanter i spritulykker. Historisk set er indsatsen mod spritkørsel en succes, hvor det er lykkedes at reducere antallet af dræbte markant, ligesom danskerne stort set samstemmende synes, at spritkørsel er uacceptabelt.
De sidste seks år er udviklingen stagneret, så niveauet af dræbte og alvorligt tilskadekomne ligger stabilt fra år til år. I 2019 blev der registreret det højeste antal dræbte i de sidste fem år, men samtidig det laveste antal alvorligt tilskadekomne.
2014:
- 37 dræbte
- 219 alvorligt tilskadekomne
2015:
- 27 dræbte
- 200 alvorligt tilskadekomne
2016
- 30 dræbte
- 179 alvorligt tilskadekomne
2017
- 36 dræbte
- 175 alvorligt tilskadekomne
2018
- 32 dræbte
- 183 alvorligt tilskadekomne
2019
- 38 dræbte
- 163 alvorligt tilskadekomne
Antal sigtede for spritkørsel fordelt på politikreds, januar til november 2020. Kilde: Rigspolitiet.
- Nordjylland: 542 sigtede
- Østjylland: 360 sigtede
- Midt- og Vestjylland: 719 sigtede
- Sydøstjylland: 475 sigtede
- Syd- og Sønderjylland: 455 sigtede
- Fyn: 482 sigtede
- Sydsjælland og Lolland-Falster: 356 sigtede
- Midt- og Vestsjælland: 545 sigtede
- Nordsjælland: 315 sigtede
- Københavns Vestegn: 272 sigtede
- København: 558 sigtede
- Bornholm: 36 sigtede
I alt er der rejst 5.115 sigtelser for spritkørsel de første 11 måneder af 2020.