Som det første danske koncerthus:
Musikkens Hus får guld i bæredygtighed
Musikkens Hus er som det første danske koncerthus blevet bæredygtighedscertificeret med DGNB guld og får topkarakterer for innovative løsninger, der sænker CO2-udledningen og styrker indeklimaet i huset.
Stort solcelleanlæg høster solens stråler, fjordvand pumpes rundt i lokalerne – selv kludene er lavet af majs. Det er ikke små tiltag, som har gjort Musikkens Hus til et af de mest bæredygtige koncerthuse i Skandinavien, hvilket har resulteret i, at det nordjyske kulturhus nu får tildelt den prestigefyldte DGNB-certificering i guld.
– Vi lægger stor vægt på at fremme miljømæssig, økonomisk og ikke mindst social bæredygtighed i driften af Musikkens Hus, og vores gæster kan således besøge os med god samvittighed og glæde sig over de innovative løsninger, som er en integreret del af hele huset. Certificeringen understreger nu, at vores tiltag gør en positiv forskel for verden omkring os, og det er vi umådeligt stolte af, fortæller Lasse Rich Henningsen, direktør i Musikkens Hus.
DGNB anses som en af de mest omfattende bæredygtighedscertificeringer grundet metodens høje kvalitetsstandarder. Ordningen er særligt karakteriseret ved at være helhedsorienteret og tage afsæt i den seneste forskning, hvilket fordrer nye løsninger inden for byggeriet.
– Der er ikke mange bygninger i drift, som opnår guld-niveau, hvilket gør certificeringen af Musikkens Hus endnu mere imponerende. Blandt andet er tiltagene, der nedbringer CO2-udledningen, bemærkelsesværdige, og indeklimaet i huset scorer højt i vores analyse. Det er tydeligt, at man fra starten og fortsat i høj grad fokuserer på både drift, vedligehold og nye løsninger, der sammen skaber det flotte niveau, lyder det fra Mette Qvist, direktør ved Green Building Council, som står for DGNB-certificeringen.
Blandt koncerthusets initiativer fremhæves brugen af vandet i Limfjorden til at nedkøle bygningen, når vandtemperaturen er under 13 grader. Fjordvandet kan bruges til at nedkøle huset 3/4 af året, hvilket betyder en årlig strømbesparelse på 30 procent samt en væsentlig reduceret CO2-udledning. Derudover benyttes solen til opvarmning gennem store vinduespartier, og strømmen leveres fra de 262 solceller, der er placeret på sydfacaden.
Ifølge Lasse Rich Henningsen har bæredygtige løsninger således været en integreret del af koncerthusets DNA siden indvielsen i 2014, men det får dem ikke til at hvile på den grønne gren.
– Musikkens Hus har cirka 350.000 besøgende hvert år, hvilket både kræver mange driftstimer og et stort strømforbrug. Siden huset blev indviet, har vi gjort markante fremskridt, hvor vi fx har skiftet til LED-belysning i huset og startet et klimasamarbejde med Ørsted, som leverer strøm fra vindmølleparker. For os er status quo ikke godt nok, vi bliver nødt til hele tiden at analysere på, hvordan vi kan forbedre os og mindske vores klimaaftryk, afslutter Lasse Rich Henningsen.
Faktaboks: DGNBs bæredygtighedscertifikat
Green Building Councils DGNB-certificering er funderet i praksis og en helhedsorienteret forståelse af bæredygtighed. Det betyder, at DGNB ikke blot evaluerer en bygning ud fra miljømæssig bæredygtighed, men også ud fra, hvor socialt og økonomisk bæredygtig bygningen er.
En DGBN-certificering handler om at få en så høj en score som muligt inden for både bæredygtighed, social bæredygtighed og økonomisk bæredygtighed, men samtidig formå at balancere de forskellige kriterier, som giver den bedste score samlet set. Kriterierne er:
- Miljømæssig kvalitet
- Økonomisk kvalitet
- Social kvalitet
- Teknisk kvalitet
- Proceskvalitet