Henkastede mundbind kan belaste naturen
Mundbind er blevet en del af vores hverdag. Men desværre er brugte mundbind et problem for naturen, når de bliver smidt. I dag kan du være med at gøre noget ved problemet til Affaldsindsamlingen.
For flere og flere danskere er mundbind blevet en fast del af hverdagen – bl.a. fordi mundbind er et krav i offentlig transport.
Desværre betyder det også, at flere og flere mundbind havner i gader, parker og i naturen, når de bliver smidt uden omtanke. Og det er et problem, der skal fokus på, mener Mette Hoffgaard Ranfelt, der er miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.
– Mundbind er blandt andet lavet af plast, som kan blive ude i miljøet i århundreder og over tid fragmenteres til mindre stykker, som kan påvirke både miljøet, dyrelivet og vores egen sundhed. Blandt andet gennem vores drikkevand, siger Mette Ranfelt, der også frygter, at mundbindene kan ende i maven på dyr, som tror, de har fat i noget spiseligt.
– Plast i naturen kan gøre stor skade, og desværre ser vi alt for ofte syge fugle, rådyr og andet, der har maven fuld af plastik og ender med at dø af det.
Ifølge Waste Free Oceans er engangsmundbindene op til 450 år om at blive nedbrudt i naturen.
Mundbindene skal genanvendes
Men mundbind er ikke kun lavet af plast – de indeholder også aluminium, som er et af de metaller, som miljøet betaler en høj pris for at udvinde.
Derfor er det vigtigt, at materialerne i mundbindet bliver genanvendt, mener Danmarks Naturfredningsforening. Blandt andet bør kommunerne lave en mere effektiv indsamlingsordning for brugte mundbind.
– Det kunne for eksempel være med separate skraldespande til mundbind på flere af stationerne eller en afleveringsordning på apotekerne – ligesom vi har med vores medicin i dag.
– På sygehusene har de helt styr på affald, som kan være kontamineret med virus, og sørger for, at det bliver håndteret på sundhedsmæssig forsvarlig vis, når det er brugt. Samme omhyggelighed bør vi indføre i det offentlige rum, siger Mette Ranfelt.
Herudover kommer der også flere og flere gode stofmundbind på markedet, som kan være et miljømæssigt bedre alternativ til engangsmundbindene, og som lever op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer på området.
Affaldsindsamlingen har fokus på mundbind
For første gang har Danmarks Naturfredningsforening årlige affaldsindsamling i dag fokus på mundbind. Ligesom dåser og andre typer affald bliver mundbindene talt op, så vi kan få et overblik over, hvor stor en andel af det samlede affald mundbindene udgør.
– Hvert år har Affaldsindsamlingen et bestemt fokus. Sidste år talte vi for eksempel 110.000 dåser, og cigaretskod har også været til optælling. På den måde kan vi give politikerne et overblik over hvad og hvor meget der egentlig ender som affald i naturen, så vi kan finde de rigtige løsninger, siger Charlotte Juul, projektleder for Affaldsindsamlingen.
DN opfordrer til, at man overholder alle sundhedsmyndighedernes retningslinjer til Affaldsindsamlingen, og at man bruger handsker og/eller gribetang samt håndsprit, når man samler. Affaldsindsamlingen har altid haft fokus på god hygiejne og at håndtere affald med omhu. Omhyggeligheden skal naturligvis være endnu større i år grundet corona.
Vær med til at sætte en stopper for mundbind i naturen
- I dag er der over 500 arrangementer i hele landet, når den årlige Affaldsindsamling løber af stablen.
- Arrangørerne af de lokale arrangementer vil tælle indsamlede mundbind. Efter indsamlingen vil der forhåbentlig være færre mundbind i naturen end før samt et bedre overblik over, hvor stor en andel af affald mundbindene udgør.
- Husk handsker og eventuelt gribetang samt håndsprit når du samler.
Sådan bruger du mundbind med omtanke
Mundbind er nødvendige i en hverdag med corona. Men du kan gøre flere ting for at beskytte naturen for mundbind.
- Brug stofmundbind, som kan vaskes og genbruges. Der er heldigvis ved at komme rigtig mange gode stofmundbind på markedet, som lever op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer for stofmundbind.
- Er den offentlige skraldespand overfyldt, så tag mundbindet med dig og smid det ud derhjemme.
Kilde: DN