Sikkerhedsnet spændt ud under udsatte familier
Mens samfundet er lukket ned, holder medarbejdere i Familiegrupperne tæt kontakt til børn og forældre.
Hele indsatsen i Aalborg Kommune er klar, hvis der er et barn eller familie, der har brug for hjælp. Alle medarbejdere i Familiegrupperne og Specialgruppen er på arbejde.
“Vi er i tæt kontakt med de sårbare familier. Vi ved godt, at de er ekstra pressede i denne tid. Vores fornemmeste opgave er at forebygge, at presset bliver for stort. Her er vi ude og fortælle dem, at de ikke er overladt til sig selv” fortæller teamleder Birgitte Højmark Christiansen, Familiegruppe Øst, Aalborg Kommune.

Derfor kontakter rådgiverne familierne. Samtidig spørges ind til behovet for f.eks. nødpasning og hjælp til undervisning af børnene.
“Men man skal ikke vente på, vi ringer. Har man som familie brug for hjælp, så ring til jeres rådgiver. Det er hellere i dag end i morgen. Den opfordring gælder også andre borgere. Er man bekymret for et barn – så underret os. Er der akut behov for indsats for et barn, så handler vi”, pointerer Birgitte Højmark Christiansen.
Den ny virkelighed med Corona og hjemmearbejdspladser betyder, at rådgiverne skal finde kreative løsninger, når de arbejder hjemmefra.
“Vi skal jo tæt på og samtidig holde afstand. Er det et barn, som vi kender rigtigt godt, så er vi begyndt at bruge Skype. Men ellers tager vi stadig på hjemmebesøg, når det er nødvendigt. Det sker under lidt andre former, fordi vi selvfølgelig følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Familierne har også lige skullet vænne sig til, at familierådgiverne ringer på nogle lidt andre tidspunkter, end de er vant til”, fortæller hun.
Ikke bare Familiegrupperne arbejder fortsat. De åbne rådgivningstilbud kan også nås på telefon, men er ikke åbne for fysisk fremmøde. Mere information kan findes på kommunens hjemmeside – www.aalborg.dk/familiegruppe . Også døgntilbud, private opholdssteder og plejefamilierne kører videre:
“De har jo børnene 24/7 nu. Jeg ved, at på vores døgntilbud og i vores plejefamilier gør de en kæmpe indsats med undervisning af børnene og hjælpe dem med at komme igennem denne svære tid”, uddyber hun.
Fakta:
Indsatsen for udsatte og anbragte børn er en såkaldt kritisk funktion, der skal opretholdes. Kommunerne skal dermed sørge for, at udsatte børn og unge, som har behov for hjælp og støtte, fortsat kan få den nødvendige hjælp.
Det betyder blandt andet:
- At alle anbringelser af børn og unge på opholdssteder, døgninstitutioner og i plejefamilier m.v. fortsat skal opretholdes.
- At kommunerne fortsat skal behandle underretninger om bekymringer for et barn eller en ung.
- At børn og unge fortsat skal have den nødvendige støtte, herunder anbringelse, hvis de har behov for det.
(Kilde: Social- og Indenrigsministeriet)
Kilde: Aalborg Kommune