Appetitten på et job i udlandet falder med alderen
Hver femte yngre ingeniør, scient eller it-specialist vil gerne arbejde i udlandet. Men jo ældre man er, des mindre er udlængslen. Det viser nye tal fra IDA.
Tusindvis af udenlandske vidensarbejdere indenfor STEM-fagene arbejder i Danmark. Og på samme vis har tusindvis af danske ingeniører, scient.er og it-uddannede lagt deres arbejdsliv udenfor landets grænser. Det er dog særligt de yngre vidensarbejdere, der er tiltrukket af at arbejde i udlandet. Det viser en ny undersøgelse, IDA har lavet blandt knap 1.100 ingeniører, scient.er og it-uddannede med mellem tre og ti års erfaring på arbejdsmarkedet.
I undersøgelsen svarer flere end hver femte, at de ønsker at arbejde udenlands. Men med alderen falder appetitten på et udlandseventyr. Mens det tiltaler hver tredje, der er yngre end 30 år, er det blot 15 pct. af medlemmerne, der har rundet 40 år, der ønsker at arbejde udenfor Danmarks grænser.
”Der er en stærk tendens til, at ønsket om at gøre karriere i udlandet daler med alderen. Det hænger nøje sammen med, at vi med erfaringen falder til rette på arbejdsmarkedet, finder vores niche og måske vigtigst af alt også får familie og børn. Når vi først har slået rødder, så er det en væsentligt større beslutning at arbejde i udlandet, end det er for en relativt nyuddannet, der måske kun har sig selv at tage hensyn til,” siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.
Han peger på, at de samme faktorer gør sig gældende, når udenlandske specialister kommer til Danmark.
”Vi ved fra de undersøgelser, vi har lavet blandt udenlandske vidensarbejdere herhjemme, at det kan være en udfordring at få familielivet og alt det udenom arbejdet, til at gå op i en højere enhed. Når en dansk virksomhed eksempelvis tiltrækker en højtuddannet specialist, så følger der ofte en veluddannet partner med, og hvis ikke begge får et meningsfuldt arbejde, så bliver opholdet sjældent en succes,” siger Morten Thiessen.
Undersøgelsen viser også, at det især er de faglige udfordringer og karrieremulighederne, der kan få IDA’s medlemmer til at pakke kufferten. Status og løn spiller en markant mindre rolle i overvejelserne om at søge udenlands.
”Fagligheden og uddannelsesbaggrunden trumfer alt. Det er nøjagtig de samme såkaldte pull-faktorer, der også tiltrækker højtuddannede indenfor teknologi, it og naturvidenskab på det hjemlige arbejdsmarked,” siger Morten Thiessen.