Bevæbnet med bælgfrugter drog 6.A fra Sct. Mariæ Skole i går til Odense for at kæmpe for madkundskabsfaget – og danmarksmestertitlen.
Der var gang i gryder og pander, da syv udvalgte skoleklasser i går tørnede sammen på Kold College i Odense. Her skulle de frembringe deres bedste bud på en ret med bælgfrugter – i håbet om at gå hjem med sejren i DM i Madkundskab.
Vinderne blev 6. AT fra Trane Skole og Børneby, afdeling Tistrup. Men også 6.A fra Sct. Mariæ Skole imponerede med deres bønneburger og kikærtefladbrød, så det var en flok stolte elever, der kunne vende hjem til Aalborg efter en lang dag i madkundskabens tegn.
Til kamp for madkundskab – og klimaet
DM i Madkundskab er en festdag, hvor 400 skoleelever, erhvervsskoleelever, madkundskabsstuderende og – lektorer mødes og hylder madkundskabsfaget i grundskolen. Et fag, der ikke får den opmærksomhed, det fortjener, ifølge Judith Kyst. Hun er direktør i videns- og forandringsinstitutionen Madkulturen, som står bag DM i Madkundskab i samarbejde med læreruddannelserne på landets seks professionshøjskoler.
”Danske børn laver alt for lidt mad! Vi ved fra vores befolkningsundersøgelser, at under 9 % af børnefamilierne har børnene med i køkkenet på en almindelig aften. Derfor spiller madkundskab i skolen en vigtig rolle, så børnene ikke ender om ”generation takeaway”,” forklarer hun.
Temaet for årets DM i Madkundskab var ”Alverdens bælgfrugter”. Skoleklasser landet over har det forgangne år lært forskellige bælgfrugter at kende, eksperimenteret og udvikler deres egne retter. Det var disse retter, som skoleklasserne i går havde med sig til DM i Madkundskab, hvor konferencier Dak Laddaporn Wichangoen og et skarpt dommerpanel stod klar til at smage og bedømme. Og temaet er ikke tilfældigt, fortæller Judith Kyst.
”Klimakrisen kalder på grøn omstilling på vores tallerkener, og børn og unge er blandt de mest klimabevidste af os. Derfor er det vigtigt, at de bliver klædt på til at kunne lave og spise mad, der matcher den bevidsthed – og her er årets tema ”alverdens bælgfrugter” spot on. Bælgfrugter har nemlig et lavt klimaaftryk,” siger hun.
Kilde: Madkulturen