Flere og flere danskere vælger stadig at drage mod sydens sol i bil. Men inden du pakker familien og bilen, er det en god ide at sikre, at køretøjet er klar til den lange tur
Den danske sommer kan til tider være utilregnelig. Derfor vælger flere og flere dansker stadig at suse i bil mod varmere himmelstrøg i Europa. Mor og far har med sikkerhed sørget for at forberede køreturen med rigelig underholdning, snacks og væske – men hvad med familiens firhjulede medlem?
Ved hjælp af få fif og huskeregler kan man sikre, at bilen er klar til de mange kilometer på autobahnen og den ekstra last. Det er nemlig de små, men vigtige ting som skærper sikkerheden -og minimerer risikoen for forsinkelser og i værste fald en ulykke.
En halv liter vand kan have fatale konsekvenser
Når familien skal på sommerferie er udgangspunktet altid at pakke let, men hvad med badevinger, fire liter solcreme og tøj til både børn og voksne? Kør-selv-ferie er ofte lig med en tætpakket bil. Derfor er det vigtigt at pakke bilen forsvarligt, da det ellers kan gå ud over sikkerheden.
Blandt andet skal familien sørge for, at løse genstande ikke flyver rundt i bilen ved eventuelle hårde opbremsninger. Det fortæller Georg Nielsen, der er administrerende direktør hos Continental Dæk Danmark A/S:
Bremser du hårdt op eller i værste fald kolliderer, kan løs bagage være en farlig medpassager, hvis den ikke er placeret og pakket korrekt. For eksempel bliver en flaske med 0,5 liter vand cirka 30 gange tungere, hvis bilen bremses hårdt op, og flasken flyver gennem luften. Løse genstande skal derfor i lommer og rum eller på anden måde spændes fast, anbefaler Georg Nielsen.
Tank op og tjek dæktrykket
Når familiens køretøj alligevel skal tankes op til den lange tur, så tjek også gerne dæktrykket. Dækkene er nemlig den eneste kontakt mellem bilen og vejen – og det kan være farligt at køre med et forkert dæktryk.
Undersøgelser viser, at mange danskere ikke klar over, at en feriepakket bil kræver et andet dæktryk end normalt. Det kan ifølge Georg Nielsen både gå ud over brændstoføkonomien og køreegenskaberne:
– Overbelastes dækkene, vil dækkets temperatur stige, og det kan resultere i dækskade, der kan gå ud over sikkerheden. Har du brug for at køre med tung last, bør du derfor justere lufttrykket efter bilproducentens anbefalinger, der typisk kan findes i manualen, på benzindækslet eller indersiden af døren, lyder rådet fra den administrerende direktør, der anbefaler, at man generelt tjekker dæktrykket med jævne mellemrum.
Korrekt mønsterdybden skærper sikkerheden
Mønsterdybden på dækkene bør altid tjekkes før afgang og undervejs på turen, da det rette mønsterdybde skærper bilen og familiens trafiksikkerhed. Opfordringen fra Georg Nielsen er klar:
– Jo mere slidt dækkene er, desto større bliver risikoen for akvaplaning og forringede bremseegenskaber. Vi opfordrer bilisterne til at skifte dækkene, før mønsteret når den lovmæssige minimumsdybde på 1,6 mm. En god tommelfingerregel er at skifte sommerdækkene, når der er 3 mm. mønsterdybde tilbage og vinterdækkene ved 4 mm.
Tjekliste før bilferien
Ti ting, du bør have styr på, før du kører på bilferie:
1. Pak bilen korrekt – og pas på løse genstande
2. Er det tid at skifte til sommerdæk? Spørg din dækspecialist, hvis du er i tvivl
3. Tjek dæktryk før du kører – og undervejs
4. Tjek dækkets mønsterdybde
5. Bremser
6. Bremsevæske
7. Kølervæske
8. Motorolie
9. Lygter – hele vejen rundt
10. Husk registreringsattest, kørekort og DK-skilt (hvis bilen ikke har EU-nummerplade).
Kilde: Continental