En overset støbemetode af proteser direkte på patienten kan ifølge forsker komme samfundet og den enkelte til gavn. På Ortos Bandagist Klinik i Aalborg anvender man metoden, der får positiv respons fra patienter.
I 2022 blev der lavet 31 benamputationer per 100.000 danskere over 50 år i Region Nordjylland, viser nye tal fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram. For personer, der har amputeret lår og underben, anvendes metoden Direct Socket (DS) i de øvrige nordiske lande til at støbe benproteser direkte på kroppen, men på trods af at metoden er tilgængelig herhjemme, er den her ikke særlig udbredt. Det er problematisk ifølge Anton Johannesson, der har forsket i DS-metoden i 35 år ved Össur Clinics.
– Forskning viser, at DS-metoden både forkorter ventetiden på benproteser og giver en markant bedre stabilitet, mobilitet og ydeevne for brugeren. Derfor er der klare fordele, hvis kommuner, sagsbehandlere og bandagister investerer i metoden, siger Anton Johannesson.
Ortos Bandagist Klinik i Aalborg er blandt landets eneste bandagistklinikker, som er certificeret i DS-metoden. Ifølge afdelingschef og fysioterapeut Kasper Nielsen gør metoden en mærkbar forskel for patienterne, der oplever bedre mobilitet og kortere leveringstid på protesen.
– Fordi DS-metoden nedbringer ventetiden på proteser, dæmpes risikoen for fantomsmerter og inaktivitet, og det giver den nyamputerede et bedre og mere trygt forløb. Samtidigt sparer metoden samfundet ressourcer til sygedagpenge og hospitals- og hjemmehjælp, siger Kasper Nielsen.
Behov for forbedrede løsninger
Ifølge Anton Johannessons nyeste forskningsartikel øger DS-metoden komforten, samtidig med at den forkorter leveringstiden på protesen fra 17 til 1 dag og halverer antallet af besøg hos proteseklinikken.
– Som den ældre del af befolkningen vokser, stiger behovet for forbedrede løsninger inden for sundhedspleje. Det kræver et stærkt fokus på at indføre nye behandlingsmetoder og stoppe med metoder, der ikke giver tilfredsstillende resultater, udtaler Anton Johannesson.
Det møder opbakning fra Kasper Nielsen fra Ortos Bandagist Klinik i Aalborg.
– Når vi støber protesen direkte på benstumpen, anvender vi en mere standardiseret proces end normalt. Det giver den nyamputerede en større tryghed, når vi i højere grad kan følge en fast procedure og undgår testproteser. DS-metoden sikrer et bedre forløb for patienterne, der også oplever en øget livskvalitet, siger han.
Ortos er en førende bandagistvirksomhed i Danmark, som har fremstillet individuelle proteser og ortoser siden 2007. Virksomheden har 8 klinikker fordelt i landet med autoriserede bandagister og fagpersoner. Læs mere på www.ortos.dk