Kan du score?
Spurgte jeg til et foredrag og kastede en bold til en deltager.
”Det tror jeg godt, jeg kan” svarede han.
”Så gør det” sagde jeg.
Det kan være lidt af en floskel, når vi sammenligner vores arbejdsliv med sportens verden, men ikke desto mindre så mener jeg, at vi godt kan lære noget af eksemplet alligevel.
Hvordan ved vi, at vi har scoret – eller nået målet, hvis ikke vi ved, hvad målet er?
”Sejre” er et vigtigt element, når det handler om at udvikle trivsel og gejst, og et ud af fem områder, TREJST bygger på. Og hvad ligger der så i ”sejre”? Det gør to områder: hele den organisatoriske forståelse og så selvfølgelig også dine egne små sejre, som beriger dit liv hver eneste dag, hvis du vel at mærke husker at fejre dem.
Den organisatoriske forståelse først. For nogle uger siden hørte jeg om en undersøgelse, der viste, at af det samlede strategiarbejde bliver 90% af tiden anvendt ”bag skrivebordet” (forberedelses-, udviklings- og beslutningsfasen), og de sidste 10% af tiden bliver brugt på implementering. Så tror da pokker, at ikke alle indsatser ender med at komme ud at leve og ind under huden på medarbejderne. Hvordan tænker du selv det strategiske arbejde og indsatser ind i din hverdag? Jeg er af den opfattelse, at alle i virksomheden, uanset hvad du laver, må og skal have kerneopgaven for øje. ”Det, jeg foretager mig lige nu, støtter det op om kerneopgaven?” kunne du stille sig selv som spørgsmål. Kerneopgaven, vision, mission, strategi, værdier og mål skal helst udgøre et samlet fælles hele, som virksomhedskulturen støtter op om, og uanset om du er medarbejder, leder eller ejer, så har du et ansvar for at bidrage til at få det til at lykkes (sat på spidsen, så er det dét, du får din løn for).
Ligger strategien i en mappe i skabet, og hænger værdierne på opslagstavlen? Jamen så er det jo udtryk for de første 90% er veloverstået, så mangler der ”bare” de sidste 10%J Synlighed er altid en god ting, men for at få det ud at leve i organisationen, skal der handlinger og adfærd til. Et forslag kunne være fokus, italesættelse og opfølgning. Fokus i den forstand at vi er bevidste om at få den organisatoriske forståelse på som et vigtigt punkt på dagsordenen. Italesættelse af det, vi gør godt, og det vi gør mindre godt (uanset om vi lykkes eller fejler, så lærer vi). Og sidst men ikke mindst, opfølgning. Hvor langt er vi, hvor godt gør vi det, har vi nået vores mål osv. Jeg husker en reklame for nogle år siden, at uanset hvad der skete af små ting i livet, sagde manden altid; ”Det skal fejres” – og så gik han ud og skød raketter af. Nu er der mange måder at fejre på, men uanset hvad, så lander det, at vi husker at fejre vores sejre, i bunken af gode oplevelser fra arbejdslivet, som er med til at give glæde. Og lige præcis glæde er en af de i alt 10 positive emotioner ifølge Fredrickson, der er afgørende for trivsel og performance.
Hvad med dine egne, selv små, sejre? Sætter du egne mål for dagen, ugen eller måneden, så du ved, når der er noget at fejre? Hvis noget du har bøvlet med, ligesom bare ender med at lykkes, eller hvis du har fået andre til at smile eller noget helt tredje. Hvordan fejrer du dine sejre? Hvis du spørger mig, så er det mindst lige så vigtigt at huske sig selv på at fejre sine egne sejre, for der er sjældent andre, der gør det for enJ Brug lige et par minutter på at reflektere over, hvad har været din største sejr i dit nuværende ansættelsesforhold nogensinde? Hvad har været din største sejr i år? Hvad har været din største sejr i denne måned? Og hvad har været din største sejr i dag? Og det sidste spørgsmål kan du så gentage hver eneste dag J Jeg håber du oplevede, at det faktisk slet ikke var så svært. Så det er bare med at komme i gang.
Er du leder eller ejer, så er i dag den bedste dag til at finde noget, der er lykkedes for jer, I kan fejre sammen med dine medarbejdere.
Er du ansat, så er i dag den bedste dag til at fejre selv den mindste personlige sejr. Det kan være med et ”yeeess” eller en highfive til din kollega.
Tak fordi du læste med, jeg ønsker dig den skønneste dag.
De bedste hilsner
Sarah Svanberg
Trejstkompagniet
- Hvad ser du på billedet? Et billede siger mere end tusind ord, siger man. Jeg har altid ønsket mig at kunne tegne, jeg er fascineret af dem, der kan. MEN det er altså ikke min spidskompetence, men så kan jeg så meget andet. Heldigvis sker der det en gang imellem, at man bare møder en i arbejdslivet, som bevæger en og gør en stor forskel. Det er jeg så heldig at have gjort. Hun hedder Helle, og har sin egen tegnestue helleforhelle.dk. Hun forstår at fange essensen i budskabet og får givet teksten liv med sin skønne streg. Jeg er fan – og det skal selvfølgelig fejres.