Smart hjemmeudstyr kan hurtigt hackes
Danskerne bør være opmærksomme på, hvilke smarte løsninger de vælger til deres hjem og kontrollere, at sikkerheden er i orden
Køleskabe, alarmsystemer, babyalarmer, termostater, stemmestyrede personlige assistenter, plæneklippere, der alle kan sluttes til internettet og styres ved hjælp af mobiltelefonen, har vundet stort indpas hos danskerne.
Ifølge Danmarks Statistik anvender over hver tredje dansker mellem 16 og 74 år nu smarte home-produkter, og stadigt mere hjemmeelektronik kan kobles på nettet. Men det kan være en åben virtuel dør for hackere, for mange glemmer at sikre deres mange apparater ordentligt, advarer Jørn Guldberg der er it-sikkerhedsekspert i Ingeniørforeningen, IDA.
”Det, der skulle gøre hverdagen nemmere, kan derfor ende med at skabe uoverskuelige problemer. De fleste ved godt, at de skal opdatere og sikre deres mobiltelefoner og computere, men når det drejer sig om deres køleskab eller smart-tv, er bevidstheden en helt anden. Her glemmer danskerne, at alt udstyr, der er forbundet med internettet, kan hackes og dermed overtages af blandt andre it-kriminelle,” siger han.
Jørn Guldberg opfordrer derfor danskerne til at tænke sig om, inden de anskaffer sig net-opkoblet udstyr til hjemmet, for da der ikke altid er stor fokus på sikkerheden ved alle disse produkter, skal man kigge sig godt for.
“It-kriminelle kan både få adgang til kameraer på tv og babyalarmer, og desuden få adgang til personlige vitale data, og på den måde udrette endnu større skader. Derfor skal man både fra et privatlivsaspekt og rent sikkerhedsmæssig huske på, at jo mere udstyr, der er koblet på nettet, jo flere indgange har hackerne at angribe. Hvis udstyret er solgt med et kodeord der hedder 1234, kan en fritidshacker med bind for øjnene klare opgaven, så det skal man have styr på. Desuden bør man tjekke, om producenten garanterer opdateringer af sikkerheden, hvis man vil anskaffe sig smarte løsninger til hjemmet,” siger han.
Kilde: Ingeniørforeningen, IDA