Sundhedsstyrelsen har samlet de vigtigste anbefalinger og konkrete eksempler på, hvordan man bedst forebygger smitte med ny coronavirus, når man bor flere personer tæt sammen. Det kan være på et kollegie, i et bofællesskab eller i boligforeninger.
Det kan være svært at følge anbefalingerne for forebyggelse af smitte, når man bor flere personer tæt sammen. Derfor udgiver vi nu en ny retningslinje, der samler de vigtigste råd og kommer med konkrete eksempler på, hvordan man kan gøre det nemmere for sig selv og hinanden at følge anbefalingerne.
”Vi ved godt, at det kan være sværere at holde afstand og undgå at røre ved de samme ting, når man bor på kollegie, i et bofællesskab eller i en boligforening, hvor mange mennesker bor under samme tag. Men vi ved også, at de fleste gerne vil følge anbefalingerne, og derfor kommer vi nu med konkrete råd til forebyggelse af smitte, som man bør gøre brug af de steder hvor flere bor tæt sammen,” siger enhedschef Niels Sandø.
Den nye retningslinje er udarbejdet i lyset af den stigende smitte i samfundet og de nye restriktioner, der er indført i hovedstadsområdet for nylig, og bygger på det, vi allerede ved om forebyggelse af smitte med ny coronavirus.
Afstand og rengøring
Retningslinjen giver konkrete råd til, hvordan de rum, man deler, kan indrettes, så man bedst muligt forebygger smitte. Overordnet er det vigtigt at sørge for, at man hele tiden kan holde mindst én meters afstand. Her kan man fx bruge afstandsmarkeringer ved de fællesområder, hvor man let kan komme til at stå tæt sammen eller i kø, som ved fællesspisning, i elevatorer eller i fælles vaskerum.
Rengøring og rene hænder er vigtige midler til at forhindre smitte, og det er en god idé at lave en plan for, hvordan fælles kontaktpunkter, som håndtag, gelændre, kontakter, toiletter osv, kan blive rengjort ofte og grundigt. Derudover bør man sørger for, at der er let adgang til håndvask og håndsprit, undgå at bruge fælles håndklæder og lufte ud 2 gange af 10 minutter med gennemtræk hver dag i fællesrum, hvis man ikke har et klimaanlæg.
”Når mange rører de samme ting, stiger risikoen for at virus overføres ved kontaktsmitte fra hånd til hånd – og så til næse, mund eller øjne. Derfor kan grundig og hyppig rengøring af fælles kontaktpunkter gøre en stor forskel i forhold til at undgå smitte,” siger Niels Sandø.
Hvis der opstår smitte
Retningslinjen beskriver også, hvad man skal gøre, hvis en eller flere beboer bliver smittet eller er nær kontakt til en smittet.
Her er det afgørende at de smittede går i selvisolation på deres egne værelser, og at der bliver lagt en plan for, at andre beboere hjælper med at lave mad og købe ind, og man skal sikre sig, at der bliver holdt afstand og gjort grundigt rent, hvis en beboer er nødt til at bruge et fælles toilet. Hvis boligforholdende gør det vanskeligt at overholde selvisolation, kan man gøre brug af kommunens isolationsfaciliteter.
Ved at forebygge smitte fra person til person kan smittespredningen mindskes i samfundet. På den måde kan man beskytte de personer, der har en øget risiko for at få et alvorligt forløb, hvis de bliver syge med COVID-19. Selvom man ikke selv er har øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19, kan man nemlig stadig komme til at bære smitten videre til andre.
Se retningslinjen:
Forebyggelse af smitte med ny coronavirus, hvor I bor flere tæt sammen