Når vinterens kulde sætter ind, er det nødvendigt med en opvarmningskilde, som virkelig kan holde på varmen i din bolig, så du ikke skal døje med fodkulde og snue. Der findes rigtig mange måder at varme boligen op på, og det kan være svært at vide, hvilken en du skal vælge. Læs med i vores guide, og find ud af, hvad der passer bedst til netop dine behov. Denne artikel indeholder annonceret indhold.
Hvilken opvarmningskilde skal jeg vælge – i korte træk:
Der er flere måde at varme dit hus op på, og de kommer alle med en række fordele og ulemper, som du med fordel bør overveje. De mest almindelige opvarmningskilder er:
● Pillefyr
● Oliefyr
● Brændeovn
● Varmepumpe
● Elvarme
● Fjernvarme
Pillefyr
Et pillefyr varmer din bolig op ved hjælp af træpiller, som du selv skal købe og tilsætte løbende. Det kan være en noget besværlig omgang, men til gengæld får du en fin og jævn varmetilførsel. Prisen er moderat, men varmeforbruget afhænger naturligvis af størrelsen på dit hus.
Oliefyr
Et oliefyr minder på nogle områder om et pillefyr – her kommer varmen dog fra opvarmet olie, som du selv skal købe og tilføre fyret. Her er tale om en mere gammeldags og forurenende opvarmningskilde, som heller ikke kører på billig fyringsolie. På den positive side kan du selv styre dit varmeforbrug.
Brændeovn
Brændeovnen er en klassisk og meget hyggelig opvarmningskilde. Selve varmen kommer fra brænde eller træbriketter, som du tilføjer efterhånden, som ilden brænder ud. En brændeovn i sig selv vil dog have svært ved at opvarme en hel bolig, så derfor vil du sandsynligvis have brug for en supplerende opvarmningskilde. En brændeovn er heller ikke billig i drift, og så er den forurenende.
Varmepumpe
En varmepumpe vil både være et moderne, miljøbesparende og prisvenligt valg, da den fungerer ved at omdanne enten jordvarme, vand eller luft til indvendig varme i din bolig. En anden stor fordel er, at nogle varmepumper kan fjerne forurenende partikler fra luften, så du får et bedre indeklima. Til gengæld vil du ofte have brug for en supplerende varmekilde til hjemmet.
Elvarme
Elvarme er en dyr, men effektiv og simpel opvarmningskilde. Du kan selv regulere varmen direkte på radiatoren ved at dreje på en termostat eller trykke på en knap. Hvis du har en større bolig, bør du dog være opmærksom på, at elregningen kan blive temmelig høj. Du vil dog få glæde af en stabil og god varme i hele huset.
Fjernvarme
Flere og flere boliger bliver i dag opvarmet af fjernvarme, som er blevet indlagt i huset af en centraliseret udbyder. Fjernvarme er en pålidelig og miljøvenlig løsning, og som en bonus skal du ikke foretage dig særligt meget selv.