Hvad er dit behov?
Det allerførste, du skal spørge dig selv om er “hvad er mit behov?”. Køber du bil, fordi du har fået nyt job, hvor du skal pendle langt, eller skal den primært bruges til bykørsel? Dette kan have betydning for, om du for eksempel skal vælge en diesel- eller benzinbil. Hovedreglen er, at hvis du pendler og kører over 30 kilometer dagligt, er dieselbilen et god valg, da du her har en del at spare i forhold til brændstoføkonomi. Til gengæld har en dieselbil sjældent godt af konstant, abrupt bykørsel. Samtidig kan de koste en del mere i både anskaffelse og reparationer. En helt tredje løsning er hybridbilen, der i dag findes i mange forskellige modeller og prisklasser.
Derudover er det også værd at overveje, om du vil investere i en ny eller brugt bil. Der er fordele og ulemper ved begge dele. Køber du en ny bil, vil den til at starte med være dækket af nyvognsgarantien, hvilket gør det nemmere for dig at kende de præcise udgifter, der vil være til bilen i det første år. Den vil i øvrigt som regel komme med alt det nye sikkerheds- og navigationsudstyr, hvilket kan gør det sjovere, nemmere og mere sikkert at køre i den. Der er dog en del penge at spare ved at købe brugt, hvilket betyder, at du kan få råd til en større og bedre bil, end hvis du investere i nyt. Til gengæld vil den ofte ikke længere være dækket af fabriksgarantien.
Tjek nummerpladen
Køber du bilen brugt er det utroligt vigtigt at tjekke, om der er restgælden i bilen, fusket med kilometertal og om sælger har været ærlig omkring bilens mulige fejl og mangler. Desværre er det sådan, at alle sælgere ikke er lige transparent, når de forsøger at sælge deres bil. De kan have oplyst forkert kilometertal eller med vilje ikke gjort opmærksom på, at der er restgæld i bilen. Det er nelig sådan, at restgæld følger med bilen, fremfor den ejer, der har optaget billånet. Desuden kan du se gamle synsrapporter, der kan afslører problemer med bilen, som køber ikke har oplyst. Søg nummerplade for at være helt sikker på, at bilen ikke kommer med ubehagelige overraskelser.
Det er vigtigt at have et klart budget
Om du investere i ny eller brugt bil, skal du have skabt et klart budget, inden du begynder at kigge på købsmuligheder. Er du ung, kan det økonomiske råderum ofte være mindre end, når du bliver ældre. Derfor kan det for mange være fordelagtigt at starte med at se på brugte biler. Generelt er det en god idé at investere i en forholdsvis billigere bil første gang, du køber. Der kan nemlig være en del usikkerheder forbundet med første bilkøb, hvorfor investeringen i en billig bil, kan være et klogt træk. Erfaring gør det nemmere at gennemskue både bilmarkedet og præcis, hvad dine behov er.
Tag altid en prøvetur
Hvad end du køber ny eller brugt bil, er det afgørende at prøvekøre bilen. Det er en klassisk nybegynder fejl at købe bilen kun baseret på de specifikation, der står beskrevet. Den eneste måde, du kan fornemme komforten, selve indretningen, køreegenskaberne og støjniveau er ved at have kørt bilen selv. Sørg derfor altid for at tage ud til bilforhandleren og prøvekør, så snart du har bestemt dig for hvilken bil, du vil have. Køber du brugt, er det særligt vigtigt at bede sælger om at få lov at tage en tur i bilen. Det kan være her, du opdager fejl eller mangler, som sælger ikke har nævnt i sin annonce. Hvis det er muligt bør du sørge for, at i kommer på motorvejen, så du kan mærke hvordan bilen kører, når den kommer op i fart.
Kilde: hey: mate 365