COVID-19: Fakta om vacciners udvikling, godkendelse, sikkerhed og overvågning
Lægemiddelstyrelsen offentliggør en temaside om vacciner mod COVID-19, der skal være med til at bidrage til en oplyst debat om vacciner mod COVID-19. Samtidig kommer de med et indspark til debatten på sociale medier med opfordringen #TænkFørDuDeler.
Læs med her:
Med overskriften ”Tænk før du deler” vil vi gerne appellere til, at vi alle stopper op og tænker over den information, vi deler med andre. Inden længe skal vi alle sammen træffe et valg; skal vi lade os vaccinere eller ej.
Valget er helt vores eget, men vi kan hjælpe os selv og andre, som skal træffe samme beslutning, ved at tænke over, hvilken information vi lægger til grund for vores og andres valg. Der findes mange informationer, som kan være svære at gennemskue. Det bedste vi kan gøre er at finde kilder, der bygger på pålidelige oplysninger om vacciners sikkerhed og effekt.
Med andre ord: Dele information med omhu og omtanke.
For at bidrage til grundlaget for debatten i god tid inden nogen vacciner endnu er godkendt, offentliggør vi i dag på vores hjemmeside en masse information om COVID-19-vacciner, der skal bidrage til, at alle kan træffe et valg på et oplyst grundlag.
Historisk hurtig udvikling
Nyheden om de første vacciner mod COVID-19 er landet og fylder overskrifterne i flere medier. Ikke overraskende – for måske ser vi ind i begyndelsen på enden af et forsømt år. Og selv om året på mange måder har føltes som en uendelighed, så har udviklingen af vaccinerne, der skal være med til at modvirke COVID-19-pandemien, været historisk hurtig. De første vacciner kan, om alt går vel, være klar til brug allerede i starten af det nye år. Så meget snart skal mange tage stilling til, om vi selv og vores familier skal tage imod vaccinen.
For nogle er det en nem beslutning, mens det for andre er et sværere valg. Uanset hvad kan der være mange spørgsmål at stille: Er vaccinerne sikre? Virker de? Hvorfor går det så hurtigt? Og ligesom der kan være mange spørgsmål, kan der findes mange svar mange steder i den offentlige debat, men ikke alle svar er lige pålidelige.
Et oplyst grundlag for debatten
Når vi skal træffe beslutninger om sundhed og helbred for os selv og vores familie, er det bedste vi kan gøre at træffe beslutningen på et oplyst grundlag. Vi kender selv vores egen krop og helbred bedst, men mange af vores familiemedlemmer; børn, forældre, bedsteforældre og måske også oldeforældre er afhængige af os, og den information vi giver dem – i sidste ende handler det om deres liv og helbred.
Med al den information – og nogle gange forkert information – der er tilgængelig i dag, er vi alle afhængige af, hvordan vi hver især håndterer den information, vi modtager, og hvordan vi formidler den videre.
Hvis debatten om vacciner skal være oplyst, skal vi alle hjælpe til. Se hvordan på vores tema om COVID-19-vacciner.