Årets Julemærke hylder fællesskabet
H.K.H. Kronprinsessen præsenterede årets Julemærke. Salget af Julemærket bidrager til at hjælpe børn, der bliver mobbet, er ensomme eller på anden vis mistrives. Med et ophold på et Julemærkehjem bliver de del af et fællesskab og får troen på dem selv igen.
H.K.H. Kronprinsessen præsenterede sammen med illustrator Tomas Björnsson årets Julemærke. Pga. corona-restriktioner var den traditionsrige begivenhed flyttet fra Københavns Rådhus til mere intime rammer på Julemærkehjemmet Liljeborg i Roskilde.
Det var samtidig en god lejlighed for Kronprinsessen, som er protektor for Julemærkefonden, til at høre, hvad børnene har fået ud af deres ophold på et Julemærkehjem.
Genforeningen som tema
Årets Julemærke har Genforeningen som tema. Det markerer, at det i år er 100 år siden, at Sønderjylland kom tilbage til Danmark. Illustrator Tomas Björnsson har tegnet Julemærkearket som et danmarkskort, hvor alle fem Julemærkehjem optræder sammen med en lang række danske seværdigheder.
Samtidig er mærket en kærlig hilsen til Julemærkerne fra 1919 og 1920, hvor folkeafstemningen om Genforeningen dannede grundlag for motivet.
For Tomas Björnsson har det været en både sjov og ærefuld opgave at tegne årets Julemærke:
”Det er en udfordring, men også en leg at få alt til at fungere sammen, hvor den overordnede historie også skal kunne splittes op i en masse små selvstændige historier. Jeg har arbejdet med to vinkler på Genforeningen. Først er der den historiske genforening. hvor det sønderjyske kaffebord var et element, jeg var meget bevidst om, skulle være med. Og så er der den personlige genforening, hvor nisserne rundt på kortet bliver genforenet med hinanden,” siger han og understreger, at det en stor ære at få lov til at arbejde med så god en sag, som Julemærket.
Jul i fællesskab
Julemærket har fået titlen ”Jul i fællesskab”. For julen handler om fællesskabet, og med Genforeningen kom Sønderjylland tilbage til det danske fællesskab.
Fællesskabet er også nøgleordet for Julemærkehjemmenes arbejde. Mange af de børn, som får ophold på et Julemærkehjem, kæmper med ensomhed. De har få eller ingen venner og trives ikke i skolen eller derhjemme. Målet er, at ingen børn skal stå uden for fællesskabet.
”Når børnene kommer på Julemærkehjem bliver de med det samme en del af gruppen. Alle aktiviteter som fx sport, leg, madværksted og trivselsklub foregår sammen med andre børn. Vi skaber en tryg hverdag for børnene, som fremmer deres fysiske og mentale sundhed, og giver dem glæde og selvværd. Det er alt sammen med til at give børnene en ny start,” fortæller direktør i Julemærkefonden, Søren Ravn Jensen.
Giver børn en ny start
Der er desværre alt for mange børn i Danmark, som mistrives. Julemærkehjemmene tager hånd om børn i alderen 7-14 år, som føler sig forkerte, bliver mobbet eller står uden for fællesskabet. Helt konkret bor børnene på et Julemærkehjem i en periode sammen med andre børn, som også arbejder med deres udfordringer. Tydelige rammer, nye fællesskaber og den rigtige blanding af sund mad og motion, er med til at hjælpe børnene til at finde deres styrker. De opbygger deres selvværd ved at lære nye måder at se sig selv og verden på.
Breve fra børnene
Tilstede ved dagens præsentationen var Benedicte Lise Vingepå 15 år, som fornyeligt har afsluttet et ophold på et Julemærkehjem. I dagens anledning havde hun og tre andre børn skrevet et brev til deres tidligere jeg, altså den person de var, før de kom på Julemærkehjem.
I brevet fortalte de, hvordan de havde været ensomme i skolen og ikke troede på dem selv. De beskrev også, hvordan de under opholdet har lært, at de er gode nok, som de er, og at de i dag har fået både venner og selvtillid.
Benedicte læste sit brev højt for Kronprinsessen, og bagefter modtog hun alle børnenes breve.
”Jeg ved, du aldrig har følt, at du har tilhørt et fællesskab eller haft veninder. Du blev ikke set som en pige, der havde noget at sige. Og det har været svært for dig at ændre det i de klasser, du har gået i”, skrev Benedicte bl.a. til sit tidligere jeg.
Julemærkesalget falder, men støtten stiger
Indtægterne fra salget af Julemærket bidrager til driften af Julemærkehjemmene, hvor børn som Benedicte kan få hjælp. Tidligere kunne salget af Julemærket finansiere driften af alle Julemærkehjemmene. Sådan er det desværre ikke længere. I takt med, at der sendes færre og færre julekort, daler indtægterne også.
”Salget af Julemærket bidrager fortsat til vores hjælpearbejde. Men i dag udgør det kun lidt under 10 % af vores samlede indtægter. Vi er derfor helt afhængige af støtte fra private, virksomheder og fonde. Heldigvis møder vi stor opbakning til vores arbejde. Der er rigtig mange, som gerne vil bidrage til at hjælpe børnene – ikke kun til jul, men året rundt,” udtaler Søren Ravn Jensen.
Der er dog stadig flere hundrede børn, som står på venteliste til at få et ophold. Derfor er det en oplagt mulighed for at hjælpe dem ved at købe Julemærket.
Julemærket bliver i dag solgt i mange varianter. Det kan både købes som helark og som miniark med et udpluk at mærkerne. Det er også muligt at købe megamærker, hvor udvalgte mærker er forstørret. Det kan købes online og i butikker fra i dag.
Julemærket 2020
- Julemærket 2020 er nummer 117, der udkommer.
- Kan købes online på julemaerket.dk og PostNords netbutik og i følgende butikker:
Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Meny, Spar, Min Købmand, Løvbjerg, Bilka, Føtex, Salling, BR, Bog & idé, BOGhandleren, Kop & Kande samt landets posthuse. - På e-julemaerket.dk kan man købe Julemærket til mails.
- Et helark med 47 mærker koster 75 kr.
Fakta om Julemærkehjemmene
- Julemærkehjemmene hjælper børn, der kæmper med mistrivsel, mobning, ensomhed og lavt selvværd.
- Hvert år får 1.000 børn i alderen 7-14 år ophold på et Julemærkehjem.
- Der er fem Julemærkehjem i Danmark: I Hobro, Kollund, Skælskør, Ølsted og Roskilde.
- 36 % af børnene vurderede før et ophold, at de har en god tro på sig selv. 12 måneder efter endt ophold er tallet hele 73 %. 69 % af børnene oplevede at blive mobbet, før de startede. 12 måneder efter opholdet er det kun 14 %. Kilde: Julemærkefondens resultatdokumentation
- Julemærkehjemmene modtager kun 3 % i offentligt tilskud og er derfor helt afhængige af støtte fra private, virksomheder og fonde.
- Det er også muligt at støtte med donationer via julemaerket.dk eller MobilePay 671041.
- Læs mere om Julemærkehjemmene på julemaerket.dk
Fakta om Julemærket
- I 1903 fik Postekspedient Einar Holbøll ideen til Julemærket. I 1904 udkom det første Julemærke.
- Siden 1904 er overskuddet fra salg af Julemærket gået til at hjælpe udsatte børn i Danmark.
Fakta om Tomas Björnsson
- Født 1973 i København
- Uddannet illustrator og har en bachelor i illustration fra Wolverhampton University og en kandidat i visuel kultur fra Københavns Universitet.
- Har arbejdet for en bred række klienter – lige fra internationale forlag til lokale ungdomsklubber.
- Har bl.a. illustreret Børnenes U-landskalender, undervisningsbøger til folkeskolen og har løst opgaver for bl.a. Forlaget Delta, Forlaget Matematik, Københavns Kommune, Røde Kors, Carlsberg, Dansk Industri, Mars Chokolade.
- Bor i dag på Frederiksberg med sin kone og datter.
Case: Benedictes brev til sit tidligere jeg
Benedicte Lise Vingefra Solrød Strand fik i 2020 et ophold på et Julemærkehjem. I dag er hun en helt anden pige. Samværet med andre børn og den daglige undervisning og omsorg fra de voksne på Julemærkehjemmet har ført til, at den 15-årige pige er blevet en stærkere og mere selvsikker person.
Efter opholdet sluttede, har hun skrevet et brev til den person, hun var, før hun kom på Julemærkehjem.
Brevet til mit tidligere jeg
Kære Benedicte
Jeg vil gerne fortælle dig om min oplevelse med at være på Julemærkehjem.
Kan du huske, da du var lille og ingen idé havde om, hvordan et loop i en rutsjebane føltes? For at finde ud af det, måtte du prøve det. Du var nervøs i starten, og da loopet kom, kunne du ikke lide det. Efter forlystelsen var du dog stolt af dig selv. Du vidste ikke, hvad du gik ind til, men du tog udfordringen op og klarede det.
Jeg ved, du aldrig har følt, at du har tilhørt et fællesskab eller haft veninder. Du blev ikke set som en pige, der havde noget at sige. Og det har været svært for dig at ændre det i de klasser, du har gået i.
Første gang du blev introduceret til et Julemærkehjem, var af dine forældre. Du var stædig og ville ikke lytte, fordi du troede, at de mellem linjerne mente, at du var overvægtig. Nogle år senere blev du alligevel nysgerrig. Du kiggede på videoer, så billeder og fulgte med via medierne. Efter et stykke tid tog du dig sammen til at fortælle dine forældre om ideen, som nu var blevet dit eget initiativ. De hjalp dig med at sende ansøgningen. Og den skulle vise sig at ændre dit liv.
Da jeg startede på Julemærkehjem, vidste jeg ikke, hvad jeg skulle forvente, eller hvordan jeg ville reagere. Ligesom med loopet. Jeg havde hjemve, men de voksne lærte mig at håndtere det, så jeg fik det bedste ophold.
Jeg lagde mærke til, at de voksne på Julemærkehjemmet gik højt op i, at vi børn og unge følte os trygge og blev respekteret. De havde altid tid til at lytte, når der var udfordringer. De dage jeg havde det svært, kunne jeg altid få en krammer.
Der er nogle, som har fordomme om, at et Julemærkehjem kun er for overvægtige. På et Julemærkehjem er det dog ikke vægten, der er i fokus. Derimod er der fokus på samarbejde, fællesskab, venskab, motivation og på at gøre det svære til leg.
Venskaberne er fantastiske på et Julemærkehjem. Her har jeg oplevet noget, jeg aldrig havde prøvet før: At mine venner og veninder spørger efter mig og interesserede sig for mig. Det er en følelse, jeg stadig får i dag, når jeg skriver med dem. For venskaberne har for mig varet længere end de 10 uger, et ophold varer. I september holdt jeg min konfirmation, og jeg havde venner med fra Julemærkehjemmet. Det var den bedste dag.
Under opholdet har jeg fået så meget selvtillid, at jeg er blevet klar til at tage det ansvar, der skal til for at kunne skifte klasse for tredje gang. Jeg har ikke fortrudt beslutningen.
Så kære Benedicte: Dér hvor du er nu, vil du ikke kunne forudse, hvor meget du kommer til at ændre dig på bare 10 uger. Du kommer til at være åben og stolt, og du vil føle, at der er plads til, at også du kan sige noget, uden at blive dømt.
Kærlig hilsen
Benedicte