Tilslutningen til vacciner mod COVID-19 er generelt høj i Danmark, men der er samtidig lokale forskelle på, hvor mange der bliver vaccineret. Det er især de unge mellem 20 og 29 år, der halter efter. Derfor har Sundhedsstyrelsen lavet en målrettet kampagne, og regioner og kommuner vil sammen sørge for, at der kommer lokale pop-up vaccinationstilbud på uddannelsessteder for at få flere af de unge med.
Sundhedsstyrelsen har sat gang i en landsdækkende kampagne med mere information til de 20-29-årige. Den opfordrer de 20-29-årige til at blive vaccineret. Unge kan nemlig få hårde sygdomsforløb med feber, træthed og senfølger, og samtidig vil et sygdomsforløb sende de unge hjem i isolation, så de går glip af både undervisning og venner. De unge vil blive mindet om tilbuddet om gratis vaccination på skærme på uddannelsessteder, stationer, i metroen, i storcentre og i busser samt på cafeer landet over. Også Facebook, Instagram, Snapchat og Tinder bliver taget i brug for at nå helt ud til de unge, der stadig mangler at blive vaccineret.
Sideløbende sætter regioner og kommuner ind med mobile vaccinationstilbud på uddannelsessteder landet over. Her vil alle unge, der ønsker det, kunne blive vaccineret uden at skulle bestille tid først.
Sundhedsstyrelsens direktør var for nylig på besøg i Holbæk, på Slotshaven Gymnasium og på erhvervsuddannelsen EUC Nordvestsjælland, hvor han vaccinerede nogle af eleverne.
”Det er opløftende at møde de unge. Når man tager en snak med dem, viser det sig, at de fleste jo gerne vil vaccineres – de har måske bare ikke lige haft tid til at få bestilt en tid eller kunne overskue transporten hen til vaccinationsstedet. Derfor er jeg virkelig glad for den enorme indsats, kommuner og regioner gør, for at få så mange som muligt med,” siger Søren Brostrøm, og fortsætter:
”Vi skal huske, at de unge kan også få hårde sygdomsforløb med feber, træthed og miste deres smags- og lugtesans. Nogle vil blive ramt af senfølger flere måneder efter. Og så skal vi heller ikke glemme, at et sygdomsforløb sender den unge hjem i isolation, og at de så går glip af fester, samvær med kammeraterne og undervisning.”
Forud for besøg af det lokale vaccinationstilbud, har nogle uddannelsesinstitutioner i samarbejde med kommunerne arrangeret informationsmøder, så de unge kan få oplysning om COVID-19, ligesom de får mulighed for at stille spørgsmål til sundhedsprofessionelle.