Flere og flere forældre køber lejlighed til børnene i Aalborg, og det er særligt aktuelt nu, hvor studiestart står for døren. Ifølge ejendomsmægler er der dog en række ting, I som forældre skal overveje først.
Huslejen er høj og indkomsten lav, men ønsket om at bo i centrum af Aalborg er brændende. Den situation kan mange aalborgensiske studerende nok nikke genkendende til, og for et stigende antal unge bliver ønsket opfyldt af forældrene. Antallet af forældre, der køber bolig til børnene i Aalborg, er nemlig steget med 7 procent på bare ét år. Det viser tal fra Boligsiden.
– Jeg er ikke i tvivl om, at det skyldes, at huslejerne skyder i vejret, og vil man have en lækker beliggenhed, kan det være svært at finde noget, man har råd til på SU, fortæller Palle Ørtoft, der er indehaver af Nybolig Palle Ørtoft Lejligheder.
For 49 procent af de forældre, som køber lejlighed til børnene, sker det ud fra ønsket om at give barnet en bedre studietid. Det viser en undersøgelse fra Nykredit.
– De falder godt i tråd med det, vi anbefaler, nemlig at man gør det for at hjælpe sit barn, ikke for at tjene penge på investeringen. For man kan jo ikke være sikker på, at pengene kommer igen, pointerer Palle Ørtoft.
Fem overvejelser inden køb
Går du med forældrekøbstanker, råder Nybolig-mægleren til følgende overvejelser:
- Kan økonomien holde til det?
Tag en grundig snak med banken. Et forældrekøb bør være en langtidsinvestering, og derfor skal økonomien også kunne følge med om fem år, hvor din økonomi jo kan have ændret sig. Det er vigtigt at være realistisk.
- Må man leje lejligheden ud?
Tjek altid ejer- eller andelsforeningens vedtægter, for der er flere steder, hvor du som ejer ikke må leje lejligheden ud. Det er selvfølgelig afgørende for et forældrekøb.
- Hvad skal huslejen være?
Det er en god tommelfingerregel, at huslejen for dit barn matcher de almindelige markedsvilkår. Er lejen sat for lavt i forhold til Huslejenævnets bestemmelser, bliver du beskattet af differencen.
- Er der mulighed for boligsikring?
Når barnet er lejer og ikke ejer af lejligheden, er der mulighed for boligsikring. Om dit barn kan få boligsikring eller ej, afhænger af indkomst, formue, størrelse på boligen og om barnet fremlejer en del af lejligheden til andre.
- Er beliggenheden den rigtige?
Tænk over, hvordan lejligheden ligger i forhold til uddannelsesinstitutioner. Der vil altid være større efterspørgsel på mindre lejligheder i områderne med store uddannelsesinstitutioner, og det kan betyde en bedre investering.
Nybolig blev grundlagt i 1965, da ejendomsmægler Jens Nielsen åbnede forretning i Aarhus. I dag har virksomheden udviklet sig til en af Danmarks største ejendomsmæglerkæder med over 220 forretninger, 1000 medarbejdere og 700.000 månedlige besøg på nettet. www.nybolig.dk
Kilde: Nybolig.dk