Bergmans ikoniske familiedrama
Ingmar Bergmans Oscarvindende film Fanny og Alexander lagde gaderne øde, da den blev vist som TV-serie i 1980’erne.
Fanny og Alexander er lykkelige børn i en stor teaterfamilie i en mindre svensk købsstad i begyndelsen af 1900-tallet. Vi møder familien, hvor der virkelig festes igennem. Efter et krybbespil på faderens teater drikkes der mere end blot lystigt, mændene charmerer sig ind på tjenestepigerne, og mødrene pjatter rundt som teenagere. Midt i julevirakken dør Oscar, Fanny og Alexanders far, som de begge er knyttet tæt til.
Pludselig får livet en uventet og ubehagelig drejning, ikke mindst for Alexander, da hans mor efter faderens død gifter sig med byens biskop. Det bliver en kamp mellem fantasi og underkuelse, mellem barnets glødende iver efter opdagelsernes leg og den strengeste disciplin for at kue alt kreativt og dyrisk i mennesket.
Når en af Nordens store instruktører, Egill Pálsson, tager livtag med en af Nordens store, moderne klassikere, bliver der ikke lagt fingre imellem.
Forholdet mellem frihed og diktatur, mellem patriark og kvinde, mellem den håbløse forelskelse i livet og fornægtelse af al lyst vil blive skarpt og stilrent sat op i en scenografisk ramme, der får oplevelsen til at dirre.
Kærligheden til teateret og filmen, til kvinden og til barnet, og det lige så dybfølte had til denne verdens hellige sataner var nogle af Bergmans altoverskyggende og tilbagevendende temaer. De træder alle frem med særligt tydelig kraft i Fanny og Alexander.
kilde: Aalborgteater.dk