DR og Danmarks Biblioteker inviterer dig dette forår med til bords i et landsdækkende samarbejde om vores allesammens madkultur. På Aalborg Bibliotekerne betyder det fællesspisning, foredrag og udstillinger om alt det, vi deler gennem vores måltid.
Maden er sjældent det eneste, det handler om, når man sætter sig til bords. 32% af danskerne mener fx at godt selskab er vigtigere end selve maden.
I ‘Maden mellem os’ kaster DR og Danmarks Biblioteker sig over den madkultur og de sociale koder, som knytter sig til hvem, hvad, hvor og hvordan vi spiser sammen.
DR vil i sin ende trække en fed streg ned gennem det mad- og kulturlandskab, som vi tror, vi kender; mens der ude på landets biblioteker dykkes ned i måltidets betydning som samlingspunkt for kultur, litteratur og samtalen mellem dig og mig.
I uge 17 vil det blandt andet give sig udslag i fællesspisninger overalt i Danmark, og på Aalborg Hovedbibliotek betyder det besøg af hovedpersonerne fra DR’s kommende program, ‘Maddysten’.
Aftensmad alene
Både programmer og DR’s satsninger bliver bragt i spil ude på landets biblioteker – ikke mindst her på Aalborg Bibliotekerne, hvor foredrag, udstillinger og aktiviteter vil sætte ekstra perspektiv på ‘Maden mellem os’ fra uge 11-18.
Socialt og kulturelt er meget af det, der sker omkring maden og måltidet ofte indforstået og noget vi tager for givet. Hvorfor må man fx ikke smaske? Og hvis så mange danskere synes, at selskabet er vigtigere end det på tallerkenen – hvorfor er hver fjerde aftensmåltid så et solomåltid?
‘Som mennesker har vi et instinktivt ønske om at gøre maden og måltidet til noget fælles’, siger Anders Taylor fra Bibliotekernes temasamarbejde, ‘bare tænk på et begreb som samtalekøkken, hvor maden – og det at tilberede – smelter sammen i et optimistisk ønske om at føre en samtale med den, du skal spise med.’
Det er blandt andet den samtale – snakken rundt om måltidet – som der sætter fokus på i temaugerne på landets biblioteker. Flere steder tilbydes der således fællesspisninger, hvor du kan møde nye mennesker og deltage i uventede samtaler, når du rækker fadet hen over bordet. Eller gå ud i samlet flok, når biblioteket sammen med en naturvejleder tager på jagt efter mad ude i skov og krat.
‘Og så er det oplagt, at vi også lader høre fra litteraturen. For ud over de kogebøger og den ernæringsvejledning vi har på vore hylder, så er litteraturen spækket med måltider og betydningsfulde øjeblikke hvor maden er omdrejningspunkt’, siger Anders, og sukker henført ved tanken om madeleinekager og linde-te fra Marcel Prousts ‘På sporet af den tabte tid’.
Egnsretter og tyrkersvin
Mange af bibliotekets udstillinger og aktiviteter vil desuden spejle nogle af de satsninger DR lancerer ifm med temaet ‘Maden mellem os’. I flere programmer vil der være fokus på de tilhørsforhold og den identitet, der gemmer sig i vores mad.
I ‘Smagen af Danmark’ tager Master Fatman fx rundt i Danmark og undersøger egnsretter; mens ‘Tyrkersvin’ er et åbent hovedspring ned i, hvad der sker, når man som tyrkisk kok elsker flæskesteg og dansk mad, men samtidig skal se sig selv, sin familie og sin egen kultur i øjnene.
Endelig så testes relations- og familiedynamikken i ‘Maddysten’, hvor 7 familier fra hele landet dyster om at vinde hele landets nationale Maddyst i kraft af sammenhold og teamwork.
En af familierne har rod i det nordjyske og vil derfor være til stede ved den fællesspisninger, der afholdes for byens borgere på Hovedbiblioteket i uge 17.
Danmark spiser sammen
Når bibliotekerne flere steder arrangerer fællesspisninger sker det i forlængelse af et samarbejde mellem Danmarks Radio, Bibliotekerne og Folkebevægelsen mod Ensomhed, og flere steder hjælper frivillige fra bevægelsen til.
Ikke mindst Folkebevægelsen mod ensomhed leverer i kraft af deres initiativ ‘Danmark spiser sammen’ vigtig erfaring fra flere år med at facilitere mødet hen over maden.
Selve ‘Maden mellem os’ afvikles på bibliotekerne og på DR i ugerne 11-18 – med fællesspisning på Aalborg Hovedbibliotek uge 17.
Kilde: Aalborgbibliotekerne.dk