I Danmark er det helt normalt at blive skilt. Men det betyder ikke, at det ikke er svært for både børn og voksne. Forskning viser, at forældrenes samarbejde er det vigtigste for børnene i en svær tid, og lige præcis det kan forældre få hjælp til via Folkekirkens Familiestøttes kursusforløb for skilte
”Den dag jeg blev skilt, var en meget mærkelig dag”, fortalte 8 årige Benjamin til sine klassekammerater.
Men hvad betyder det, at han følte sig skilt? Det var jo hans forældre, der var gået fra hinanden og havde valgt at blive skilt. Men for Benjamin var det så stor en livsændring, der foldede sig ud for ham, at han følte sig fysisk skilt.
Benjamin er ikke alene. Skilsmisseraten er svingende, men har gennem mange år ligget mellem 40-50 % af de forældre, som er gift. Det vil sige, at i en tilfældig skoleklasse på 24 er omkring 11 børn skilsmissebørn.
Dette tal fortæller om en situation, der er så almindelig, at man registrerer den som helt normal.
Skilsmissefamilier får ikke automatisk hjælp
Vi har ikke en kultur i Danmark for, at der automatisk gives hjælp til en skilsmisseramt familie. Hverken til børnene eller forældrene. En skilsmisse udløser ikke specielle tiltag som andre problematikker, som fx sorg over et dødsfald gør. På arbejdspladserne er det meget op til den enkelte arbejdsgiver, om der er særlige foranstaltninger. Og på den private arena er der heller ingen særlig kultur for hjælp.
Det efterlader mange familier i en situation, hvor man kan komme til at stå med hele denne enorme livsændring selv. Følelsen af at det er mit ansvar, at jeg skal klare det selv, kan være overvældende. Problematikken er så stor, og der er ufattelig mange ting, man pludselig selv skal forholde sig til. Alene bo spørgsmålet er stort. Hvor skal vi bo nu? Hvad har jeg råd til? Skal jeg blive i nærområdet af hensyn til venner, børnehave, skole og ekspartner? Hvad er bedst for børnene?
Som forælder kan det være smertefyldt at se, hvor svært det er for børnene, der rammes af en skilsmisse, og man ønsker bare at lette smerten hos dem. Forskningen viser tydeligt at den bedste hjælp til børnene, er forældre, der prøver på at samarbejde om forældreskabet, selvom det i sig selv kan være udfordrende. Børnene trives bedst, når forældrene er gode forældre sammen, uagtet de ikke danner par mere. Derfor er Den bedste gave til Mikkel og Benjamin er en håndsrækning til deres forældre.
Der er hjælp at hente
Når man bliver gravid, støttes man af jordemoderen. Når barnet er født, støtter sundhedsplejersken. Når bilen lyder forkert, søger vi til mekanikeren osv. Men skilsmissefeltet er så sårbart, at det måske kan være svært at søge hjælp. Men der ER faktisk hjælp at hente, når skilsmissen rammer familien.
Du og evt. din ekspartner kan tilmelde dig Folkekirkens Familiestøttes kursusforløb Vejen videre efter skilsmisse helt gratis. Du er velkommen til at komme alene eller sammen med din ekspartner. Kursets formål er hjælpe med at fremme samarbejdet mellem jer forældre. Vi har fokus på tre emner undervejs: Barnets reaktioner, din egen proces og det fælles forældresamarbejde.
Kurset bygger på evidensbaseret viden, og underviserne er certificerede. Der deles ikke personlige oplysninger med andre deltagere på holdet.
Næste kursus i Aalborg starter d. 24.9. kl. 17-21.
Læs mere og tilmeld dig på https://folkekirkensfamiliestotte.dk/vejen-videre-efter-skilsmisse-aalborg/