Vær med, når hele Danmark samler affald
Lørdag d. 19. september trækker tusindvis af danskere udendørs for at samle skrald, når Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling løber af stablen. Årets indsamling sætter blandt andet fokus på de mundbind, der bliver smidt i naturen og i det offentlige rum.
For mange danskere er den årlige affaldsindsamling et fast forårsritual, hvor man samles om at befri naturen og lokalområdet for henkastet affald. I foråret måtte Danmarks Naturfredningsforening dog udsætte årets indsamling pga. coronavirus, men nu er det atter tid til at rykke ud med handsker og sæk.
Lørdag d. 19. september løber den store indsamlingsdag af stablen, når foreninger, klubber, privatpersoner m.fl. inviterer på godt 500 lokale affaldsindsamlinger i hele landet.
Også uden for de danske grænser bliver der samlet affald netop denne dag. D. 19. september er nemlig World Cleanup Day – en verdensomspændende indsamling, der altså i år får støtte fra den 14 år gamle danske affaldsindsamling.
– Vi glæder os utroligt meget til at mærke det fantastiske engagement, vi hvert år oplever, når flere tusind danskere går sammen om at befri vores natur og vores byer for affald. Og så er vi glade for, at vi samtidig kan bidrage til den internationale indsamling. Sammen skal vi vise omverdenen, at skrald hører til i skraldespanden og altså hverken i vores natur, vores have eller vores byer, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Affaldsindsamlingen vil tælle mundbind
Hvert år indsamler Danmarks Naturfredningsforening oplysninger om, hvor mange kilo affald og hvor mange dåser der er blevet samlet på Affaldsindsamlingen. I år bliver de frivillige indsamlere også bedt om at angive, hvor mange mundbind de finder.
Danmarks Naturfredningsforening er gennem den seneste måned blevet gjort opmærksom på, at det flere steder i landet flyder med henkastede engangsmundbind. Derfor sætter foreningen fokus på problemet på årets affaldsindsamling.
For det er bestemt ikke uproblematisk, hvis udtjente mundbind havner i naturen. F.eks. er der plast i engangsmundbindene, som med tiden bliver nedbrudt til mikroplast – til skade for vores natur og miljø. Ifølge Waste Free Oceans er engangsmundbindene op til 450 år om at blive nedbrudt i naturen.
– Mange har nok set mundbind ligge og flyde rundtomkring, og det kan vi ikke bare lukke øjnene for. Udtjente mundbind skal i skraldespanden, og det vil vi gerne være med til at sætte fokus på, siger Maria Reumert Gjerding.
Alle kan være med
På www.affaldsindsamlingen.dk kan man finde en oversigt over alle de officielle affaldsindsamlinger. Her fremgår det, om tilmelding til de enkelte indsamlinger er påkrævet eller ej.
Man kan dog også deltage i Affaldsindsamlingen uden om de officielle indsamlinger. Hvis man går ud og samler affald på egen hånd og efterfølgende indtaster det på https://www.affaldsindsamlingen.dk/om/indtast-resultat/, tæller det med i det samlede resultat.
Danmarks Naturfredningsforening opfordrer alle deltagere og arrangører til at benytte handsker og til at følge myndighedernes anbefalinger for at mindske risikoen for coronasmitte.
FAKTA: Om Affaldsindsamlingen
- Den officielle indsamlingsdag er rykket fra d. 26. april til den 19. september pga. corona.
- 142.000 børn fra skoler og dagtilbud skulle oprindeligt have samlet ind i hverdagene op til d. 26. april. Pga. corona blev de tilmeldte skoler og dagtilbud i stedet opfordret til at samle ind, når det passede ind i skemaet.
- Affaldsindsamlingen har eksisteret siden 2006.
- I 2019 blev der samlet 156.000 kilo affald, 110.000 dåser og 1.500.000 cigaretskod.
- Bilka opfordrer alle danskere til at samle affald, og donerer samtidig 1 kr. pr. kilo affald, der bliver samlet ind på hele Affaldsindsamlingen 2020. Der kan hentes gratis affaldssække i Bilka og efterfølgende aflevere affaldet i sorteringscontainere på Bilkas p-pladser.
- Merrild giver økologisk kaffe til indsamlingerne. Derudover donerer Merrild 25.000 kr. til et grønt skoleprojekt og opfordrer samtidig alle skoler til at kåre og hylde deres egen affaldshelt.
Sådan kan I dække Affaldsindsamlingen
500 lokale indsamlinger
Lørdag d. 19. september er der offentlige affaldsindsamlinger i hele landet. Det er private danskere, foreninger, klubber og virksomheder, m.fl., der inviterer til affaldsindsamling.
Arrangementerne kan findes på https://www.affaldsindsamlingen.dk/find-indsamling/
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening