Regeringen har lagt op til minimumsnormeringer i 2025. Men børnene i landets vuggestuer og børnehaver kan ikke vente så lang tid på flere pædagoger. Sådan lyder beskeden fra fire ud af fem forældre i en ny undersøgelse, som Epinion har gennemført for BUPL.
Undersøgelsen tager afsæt i forældrenes erfaringer fra de første uger af corona-genåbningen, hvor der var færre børn og flere pædagoger end normalt i mange af landets vuggestuer og børnehaver. Og erfaringerne var gode.
Tre ud af fem forældre oplevede således, at pædagogerne havde mere tid til børnene. Og det smittede med det samme af på børnenes trivsel. Syv ud af ti forældre svarer, at deres børn i høj eller nogen grad trivedes bedre end før.
”Forældreundersøgelsen ligger helt i tråd med det, vi hører fra vores medlemmer. Det har været en svær tid med corona. Men i de første uger af genåbningen oplevede mange pædagoger, hvordan bedre normeringer og små børnegrupper gav mere nærvær, færre konflikter og bedre trivsel for børnene,” siger BUPL-formand Elisa Rimpler.
Hun bakker derfor også hundrede procent op om forældrenes krav om at fremrykke minimumsnormeringerne, som lige nu er ved at blive forhandlet på plads mellem regeringen og støttepartierne.
”Børn har kun én barndom. Med corona-normeringerne har vi endnu engang fået bekræftet sammenhængen mellem børnenes trivsel, gode normeringer og små børnegrupper. Og med den viden kan vi som samfund ikke være bekendt at vente til 2025,” siger Elisa Rimpler.
Hun understreger, at det er vigtigt, at bedre normeringer går hånd i hånd med højere faglighed, så det er pædagoger og ikke ufaglærte medhjælpere, der ansættes.
Også her er forældrene og BUPL på bølgelængde. En Epinion-undersøgelse fra juni viser, at 8 ud af 10 forældre mener, det er vigtigt, at det er pædagoger, der ansættes for pengene til minimumsnormeringer. Lige nu er det i gennemsnit kun knap 60 procent af det pædagogiske personale, der har en pædagoguddannelse.
”Vi ved fra forskningen, at højt uddannelsesniveau, gode normeringer og små børnegrupper er de tre mest afgørende faktorer for kvaliteten i børnenes hverdag. Derfor er det også helt afgørende, at loven om minimumsnormeringer har et bindende mål for højere pædagogandel,” fastslår BUPL-formanden.
Fakta om Epinion-undersøgelsen
Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af i alt 1.041 gennemførte interview med forældre til børn (0-6 år) i daginstitution, dvs. vuggestue, børnehave og integreret institution. Interviewene er gennemført i perioden 7. til 11. september 2020.
757 af forældrene havde børn, der var i daginstitution i starten af genåbningsperioden dvs. i april/maj 2020.
- Heraf oplevede 466 forældre (62 procent), at der i den periode i høj eller nogen grad var mere tid til deres barn. De 466 forældre svarer følgende:
- 71 pct. oplevede i høj eller i nogen grad, at deres barn trivedes bedre.
- 54 pct. oplevede i høj eller i nogen grad, at samarbejdet og dialogen med pædagogerne var bedre
- 81 procent af forældrene ønsker minimumsnormeringerne fremrykket.