Danmarks befolkning er blandt de førende i verden, når det kommer til forbruget af fuldkorn, hvilket bidrager til både personlig velvære og miljøbeskyttelse. Med fuldkorn i kosten følger ikke kun de sundhedsfordele, som anbefales i de danske kostråd, men også en vigtig funktion i madens upcycling-proces, hvilket placerer kornprodukter som en af de mest klimavenlige madvarer.
Historien viser, at tidligere blev de værdifulde dele af kornet, som kimen og skallen, ofte ignoreret. Men de senere år har introduktionen af fuldkornsprodukter på markedet forbedret udnyttelsen af hele kornet markant.
Kriterier for upcyclede madvarer
Ifølge Aarhus Universitets professor, Jessica Aschemann-Witzel, skal upcyclede madvarer ikke kun være baseret på spildmaterialer men også øge produktets værdi, især i miljømæssig og sundhedsmæssig henseende.
Skift fra spild til næringsstof
Valsemøllen A/S viser vejen med sin produktion af fuldkornsmel og brødblandinger, ved at genbruge kornets næringsrige dele, som ellers ville have endt som affald. Dette skridt mod fuldkornsbrug understreger en ansvarlig udnyttelse af ressourcer til gavn for både forbruger og natur.
Fuldkorn som bæredygtigt valg
Fuldkorn er et eksempel på effektiv forebyggelse af spild og understøtter en bæredygtig og sund fødevarepraksis. Gennem Fuldkornspartnerskabet, der forener sundhedsorganisationer og fødevareindustrien, opfordres danskere til at indtage mere fuldkorn, hvilket styrker folkesundheden.
Ved at følge anbefalingerne og inkludere mindst 75 gram fuldkorn dagligt i kosten, støtter danskerne ikke blot planeten, men forbedrer også deres egen sundhed.