Nyt kultursamarbejde – byvandring og koncert
Historien om Aalborgs forlystelsesliv tilsat musik fra de gode gamle dage
Et nyt kultursamarbejde ser denne sommer dagens lys. Det er KORMA (Kompetencecenter for Rytmisk Musik Aalborg), der sammen med Aalborg Historiske Museum har udviklet et helt nyt produkt – byvandring og koncert, som begge parter håber, vil tiltrække nye målgrupper og blive begyndelsen til flere sjove produkter til glæde for et bredt publikum.
Det nye partnerskab indledes med en times byvandring i Det glade Aalborg, hvor publikum tages med rundt i byens forlystelseshistorie de seneste 200 år. Det er en farverig fortælling om danserestauranter og smugkroer og en by, der i 1904 kom på forsiden af alle landets aviser som Danmarks Sodoma, fordi Aalborg havde lands-rekord i kønssygdomme.
Turen slutter foran en af Aalborgs legendariske beværtninger, den mere end 100 år gamle Duus Vinkjælder i det historiske Jens Bangs Stenhus. Indenfor er fem veloplagte musikere klar til at tage publikum med tilbage til mellemkrigstiden svingende toner. I øvelokalet lige nu arbejdes der med musik af og med Kai Norman Andersen, Osvald Helmut, Liva Weel, Rachel Rastenni, Leo Mathisen og Josephine Baker tilsat nyere musik i ældre klæder.
”Vi har store forventninger til dette nye partnerskab”, siger Lars Christian Nørbach, der er museumsdirektør på Nordjyske Museer, som Aalborg Historiske Museum er en del af. Han uddyber;
”Museet har de seneste år haft stor succes med forskellige byvandringer – ikke mindst den konkrete i det glade Aalborg. Nu får netop den historie nyt liv i form af levende musik i historiske omgivelser, og det vil helt sikkert være med til at tiltrække nye målgrupper – både til museets og KORMA’s arrangementer og forhåbentlig også Duus Vinkjælder”.
Det nye samarbejde er blevet til med støtte fra Aalborg Kommunes genstartspulje, som har gjort det muligt at parterne sammen har kunnet udvikle og lægge grunden til et produkt, der senere kan bygges videre på.
”Historiefortælling og musik går jo hånd i hånd, så det er et super spændende samarbejde for os at være med i. På den lange bane rummer det her projekt uendelig mange muligheder”, siger Søren Burholt Kristensen, der er daglig leder af KORMA.
I første omgang udbydes fem byvandringer og koncerter hen over sommeren, og takket være midlerne fra genstartspuljen kan billetprisen holdes på 145 kr. + gebyr. Der udbydes 30 billetter pr. arrangement, og billetsalget er netop åbnet på nordjyskemuseer.dk.
Duus Vinkjælder
I Duus Vinkjælder glæder værtsparret, Lene og Peter Kragh, sig til at byde indenfor efter de seneste måneders renovering – en renovering, der falder helt i tråd med de historiske byvandringer. Parret har gravet dybt i egne familiegemmer og fundet en masse unikt materiale, som nu præsenteres på væggene i restauranten. Og der er masser af historier at hente. Duus Vinkjælder blev startet af Peters farfar, der i 1918 flyttede ind med vinfirmaet A Duus og Co., som var grundlagt i 1848 lidt længere nede af Østerå. Så når man i dag går på Duus Vinkjælder, er det en fortsættelse af en over 100 år gammel tradition.
Byvandringen
Fortællinger om Duus Vinkjælder indgår faktisk allerede i byvandringen i Det Glade Aalborg. Her fortælles historien om, hvordan stedets vært fik sendt de tyske soldater på porten. Det var Peters farfar, som i
samarbejde med Aalborgs politimester fandt på at benytte sig af en af tyskernes egne regler – nemlig den, der tillod private forsamlinger. Den 16. december 1942 stiftedes Christian den Fjerdes Laug i Duus Vinkjælder, og de erklærende kælderen for klublokale – med adgang kun for medlemmer. Og man optog ikke tyske soldater i lauget.
Nu kan gæster også selv opleve fortællingen på væggene i kælderen, hvor nutidens værtspar byder alle velkommen indenfor – og har reserveret borde til deltagerne i byvandringen, så de får første parket, når orkestret spiller.
Orkestret
Cathrine Klange & Smugkro Orkestret består af nogle af Aalborg mest fremtrædende musikere. Under ledelse af kapelmester Mark Kühn har orkesteret undersøgt og genfortolket gamle klassikere fra mellemkrigstiden. Derudover har orkesteret, særligt til denne lejlighed, omarrangeret nyere sange i en noget ældre swing og revy stil. Den yngre generation kender måske til et lignende fænomen på den populære youtube kanal Post Modern Jukebox.
Cathrine Klange & Smugkro Orkestret genopliver en svunden tid, hvor trompeten spillede lystigt i duet med tilråb fra de dristige fruentimmere. Som børnebørn i ånden fra et one–night-stand mellem Osvald Helmuth og Liva Weel, synger refrænsangerinden Cathrine Klange drømmene ud – sammen med det rå-swingende Smugkro Orkestret, hvis medlemmer – berømte og berygtede fra Aalborgs baggårde – får ølhunde til at glamme og hjerter til at banke i takt.
Smugkro Orkestret er;
Cathrine Klange: Vokal
Mark Kühn: Kontrabas
Johannes Aaen: Piano
Erik Michaelsen: Trompet
Jakob Lundbye: Trommer
Tid og sted:
Alle byvandringer indledes kl. 18.30 foran Aalborg Historiske Museum på Budolfi Plads og varer ca. 1 time.
Koncerten på Duus begynder kl. 20, så man har god tid til at finde en plads og et glas, inden koncertstart.
Tirsdag 20. juli
Onsdag 4. august
Onsdag 18. august
Billetpris:
145 kr. + 5 kr. i gebyr
Billetsalg på nordjyskemuseer.dk