Bredt politisk forlig på cykel for udsatte børns fritid
34 kendte og ukendte cykelryttere krydser i øjeblikket fingre for, at vejrudsigten hverken siger blæst eller regn fra lørdag den 8. juni og fem dage frem. De bruger nemlig Pinsen – plus lidt ekstra – på at cykle Danmark rundt for at samle penge ind til den lille NGO, BROEN Danmark og dens arbejde med at hjælpe udsatte børn og unge til en aktiv fritid i lokale idræts- og fritidsforeninger med sport, spejder, musik og lignende.
– For en lille organisation som BROEN Danmark kan ord ikke beskrive, hvor stor betydning cykelløbet har. Ud over en stor sum penge, som går direkte til børnene, har de to forrige løb i 2018 og 2017 åbnet døre for lokalforeningerne og børnene, de hjælper, der ellers ikke havde været muligt. Det er jeg sikker på, at 2019-løbet kun vil forstærke, siger formand for BROEN Danmark, Peter Poulsen.
Årets udgave af BROEN Danmark Rundt bliver skudt i gang lørdag den 8. juni kl. 9.30-10.00 ved det gamle rådhus på Torvet i Silkeborg til et stort kick-off arrangement. I løbet af fem dage vil rytterne både se Jylland, Fyn, Lolland, Sjælland og en lille snert af Sverige, inden de ender i Allinge på Bornholm den 12. juni efter godt 700 kilometer. Dagen efter, torsdag den 13. juni, åbner Folkemødet, og selvfølgelig overnatter holdet, så de kan få lidt af stemningen med inden hjemrejsen.
På hver etape besøger holdet flere af BROENs lokale afdelinger, hvor borgmestre, ildsjæle og andet godtfolk tager imod de hårdtarbejdende cykelryttere.
Fællesskabet giver energi – på tværs af politik
Denne ene uge om året er de politiske uenigheder lagt på hylden – også selv om valgkampen knap er overstået. For helt i tråd med BROENs DNA er fællesskabet i højsæde, når holdet cykler på de danske landeveje.
Det er blandt andet de to politiske ledere Kristian Thulesen-Dahl (DF) og Morten Østergaard (R) samt gruppeformand Jacob Mark (SF), Magnus Heunicke (S), Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening og flere byrådspolitikere fra hele landet, der er med på holdet. Foruden en lang række ildsjæle fra forenings- og erhvervslivet i forskellige dele af Danmark.
Flere fra holdet fortæller, at de 34 cykelryttere taler lige så hurtigt, som pedalerne trædes rundt. For stemningen er høj, selv når vinden er værst og regnen rædselsfuld. Det er nemlig fællesskabet på holdet og tanken om, at hvert tråd hjælper udsatte børn og unge, der får rytterne i mål.
Født på en fortovscafé i Paris
Erhvervsmand og cykelentusiast fra Silkeborg, Flemming Bøgely, fik idéen til cykelløbet på en fortovscafé i Paris sammen med Kristian Thulesen Dahl efter en tur i sadlen fra Danmark til den franske hovedstad i den gode sags tjeneste.
– Som iværksætter er det en stor motivation og kæmpe glæde at få lov til at gøre noget for andre. Og det får jeg lov til i min egen virksomhed, og det samme, når jeg planlægger BROEN Danmark Rundt, siger Flemming Bøgely, direktør i Blue Idea, der også er løbets hovedsponsor.
De to kammesjukker tog ikke lang tid om at finde frem til, at deres nye cykelløb skulle støtte BROEN Danmark og selvfølgelig samtidig gå gennem de smukkeste egne af Danmark.
– Kristian og jeg havde f.eks aldrig lært hinanden at kende, hvis ikke vi havde været en del af den samme holdsport. Det gør bare noget at være en del af et fællesskab uanset, om det er undervisning i blokfløjte, parkour eller spejder. Så vi blev meget glade, da BROEN i 2016 sagde ja til at kaste sig ud i projektet sammen med os, siger erhvervsmanden.
Kristian Thulesen Dahl supplerer sin cykelmakkers oplevelse: – Det er en fantastisk oplevelse at få lov til at være med, og det giver et sammenhold, når man cykler. Og når man rigtig synes, det er træls at ligge derude, fordi der er strid modvind, så er det også rart at vide, at vi samler nogle penge ind til nogen børn, som faktisk har brug for en hjælpende hånd til at komme ud og dyrke noget motion og noget idræt.
Se, om cykelholdet kommer til din by: https://broen-danmark.dk/
Fakta:
• BROEN Danmark Rundt samlede i 2018 næsten 380.000 kroner ind. Pengene er brugt til at støtte udsatte børns aktive fritid gennem BROENs lokalforeninger og til ferieaktiviteter.
• BROENs 30 lokalforeninger hjalp i 2018 ca. 5.000 børn og unge til en fritidsaktivitet i det danske forenings- og fritidsliv. Aktiviteterne spænder over sport, spejder, musik, dans og teater samt træningslejre og stævner i skoleferierne. Det koster i gennemsnit 2.000 kr. om året at støtte et barns fritidsaktivitet.
• Alle indsamlede midler fra cykelløbet går ubeskåret til BROENs indsats for socialt udsatte børn, og deltagerne dækker selv alle deres udgifter i forbindelse med turen.
• Læs mere om BROEN Danmark på https://broen-danmark.dk/
Kilde: BROEN Danmark