Cirkulær innovation:
Ambitiøst partnerskab skaber grobund for genbrug af kasserede tekstiler
Med fokus på den grønne omstilling har Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark de seneste tre år stået i spidsen for projekt Cirkulær Innovation i Partnerskaber, som har haft til formål at øge fokusset på cirkulær økonomi hos små og mellemstore virksomheder. Det har blandt andet resulteret i et nordjysk samarbejde mellem gigantvirksomheden IKEA og Vraa Dampvaskeri, som udnytter kasserede tekstiler til nye løsninger.
Et stigende ressourceforbrug og en voksende brug-og-smid-væk-kultur. Det er virkeligheden for mange virksomheder og en udvikling, som kan have afgørende konsekvenser for fremtidens verden. Derfor har Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark (NBE) de seneste tre år drevet projektet Cirkulær Innovation i Partnerskaber, som har haft til formål at styrke den cirkulære innovation i små og mellemstore nordjyske virksomheder og således nedbringe unødigt ressourcespild.
– Projektet har været funderet i partnerskaber på tværs af virksomheder, der har anvendt cirkulære forretningsmodeller som platform for innovation. Virksomhederne i partnerskaberne har afprøvet mange forskellige veje ind i cirkulær økonomi, og der er skabt spændende resultater, produkter og koncepter i forløbet. På tværs af partnerskaberne har der været enighed om, at den øgede viden og det udvidede netværk har skabt grobund for mere cirkularitet i fremtiden, lyder det fra Mette Bøgh som er lokal projektleder hos NBE.
Kasserede tekstiler i nye klæder
To af de nordjyske virksomheder, som har indgået et partnerskab igennem projektet, er IKEA Aalborg og Vraa Dampvaskeri. Vraa Dampvaskeri leverer vaskeriservice, arbejdsbeklædning og fladvarer til danske virksomheder og kommuner og arbejder desuden med at skabe løsninger for genbrug og redesign af virksomhedens kasserede tekstiler. Hidtil har det ikke været muligt at finde en partner, som har kunne aftage tekstiler i den ønskede volumen, men det har partnerskabet med IKEA Aalborg nu ændret.
Gennem projektet er det lykkes at komme et skridt nærmere et lokalt cirkulært kredsløb med resttekstilerne. Ved hjælp af blandt andet neddelingstest af resttekstiler og prototypetest af nye produkter har samarbejdet tydeligt vist, at der er et stort potentiale for at kunne genanvende resttekstilerne fra Vraa dampvaskeri som nyt materiale hos IKEA Aalborg. Men der er fortsat behov for yderligere forsøg og tests for at finde frem til de bedst egnede slutprodukter, hvilket man vil arbejde videre på efter projektets afslutning.
Cirkulær Innovation i Partnerskaber er støttet af EU gennem Den Europæiske Fond for Regionaludvikling. Projektet har desuden fået opbakning fra Aalborg Universitet, som har været videnspartner i forbindelse med alle partnerskaber.