Aalborg Kommune har i samarbejde med UNYA (FN Ungdom Aalborg), ILoveGlobalGoals og en række andre virksomheder, foreninger og bevægelser skabt et uddannelsesrum for unge på ungdomsuddannelser, hvor bæredygtighed kan komme i øjenhøjde og inspirere til handlinger, involvering og karrieremuligheder.
“Kort fortalt er det et sted, hvor bæredygtighed bliver nærværende og relaterbart, og hvor vi får mulighed for at gøre FN’s 17 verdensmål til hverdagsmål. Vi oplever, at unge er meget optagede af klimaet og måske også frygter, at manglende handling kan have konsekvenser for deres fremtid. Det er derfor også en vigtig udfordring, vi tager op,” forklarer Lis Rom Andersen, projektleder hos Center for Grøn Omstilling, og tilføjer, at netop den unge målgruppe rummer mange muligheder.
“Efter ungdomsuddannelsen skal de vælge uddannelse, bopæl og i det hele taget livsstil, og Det Grønne Uddannelsesrum kan motivere og inspirere til at de valg træffes bevidst i forhold til bæredygtighed. Desuden kan de unges adfærd sprede sig til familie og omgangskreds,” siger hun.
Det Grønne Uddannelsesrum strækker sig over to dage, hvor de unge får lov at arbejde med cases fra forskellige virksomheder, opnår viden og indsigt om bæredygtige handlinger i hverdagen og har mulighed for at deltage i fællesskaber med bæredygtighed som omdrejningspunkt.
Pladser revet væk
Alle ungdomsuddannelser i Nordjylland var inviteret, og på trods af at festivalen først starter i midten af september, blev pladserne til Det Grønne Uddannelsesrum hurtigt fyldt.
“Bæredygtighed og FN’s 17 verdensmål bidrager til den eksisterende undervisning på ungdomsuddannelserne og rummer viden, som både er teoretisk og praksisnær. Derfor så vi også hurtigt mange interesserede klasser – også flere end vi har plads til. Vi har 670 tilmeldte unge, og det er desværre den grænse, vi har i år som pilotprojekt,” fortæller Lis Rom Andersen og tilføjer, at det unikke samarbejde mellem virksomheder, kommune, foreninger og bevægelser, også er med til at gøre Det Grønne Uddannelsesrum attraktivt for ungdomsuddannelserne.
Rådmand for Miljø- og Energiforvaltningen Lasse P.N. Olsen glæder sig også over de mange tilmeldte og finder det vigtigt, at bæredygtighedsfestivalen har tiltag særligt målrettet den unge målgruppe.
“Det er vigtigt, at de unge kan se sig selv i Bæredygtighedsfestivalen, og Det Grønne Uddannelsesrum formår at skabe en ramme, som kan samle mange forskellige unge og uddannelsesinstitutioner fra hele Nordjylland. Det er dejligt at se, at vi på Bæredygtighedsfestivalen også formår at samle de unge på tværs af interesser, geografi og uddannelse,” siger rådmanden.
Det nye tiltag er støttet af Spar Nord Fonden med 145.500 kr.
“Det Grønne Uddannelsesrum er, som ny spiller under Bæredygtighedsfestivalen, med til at skabe bedre muligheder for at udvide unges indsigt i grøn omstilling og gøre dem bevidste om de mange valg, de kan være med til at træffe på vejen mod en grønnere og mere bæredygtig fremtid. Jeg synes, det er glædeligt, at de unge involveres og informeres gennem workshops, virksomhedsbesøg og politiske diskussioner, der alt sammen bidrager til at sætte nogle tanker i gang og herudover give konkret viden om bæredygtighed, som kan omsættes i de unges hverdag,” fortæller fondsdirektør Steffen Nørgaard fra Spar Nord Fonden.
Bæredygtighedsfestivalen kan opleves fra den 11. – 14. september 2019 i Aalborg. Den ene halvdel af de 670 tilmeldte unge arbejder med bæredygtighed i Det Grønne Uddannelsesrum d. 11. og den anden d. 12. september.
Kilde: Aalborg Kommune |