Ukrainske Hanna Prykhodko er ansat som maler uden at kunne tale dansk. Hun er én af de rekordmange aalborgensere, som er eller har været i gang med integrationsgrunduddannelsen, IGU.
På stigen, midt i den støvede lejlighed, står 37-årige Hanna Prykhodko.
En af dagens opgaver lyder på at sætte tapet op, mens hendes ukrainske kollegaer gør det samme i rummet ved siden af.
Hanna taler ikke dansk. Ej heller engelsk. Sidstnævnte taler en af hendes kollegaer dog flydende, hvilket har været til stor hjælp for Hanna, der blev ansat hos Skaarup Malerfirma i juli 2022.
“Jeg er heldig, at de mennesker, jeg arbejder sammen med, har hjulpet og forstået mig. Og så har jeg brugt Google Oversæt,” fortæller hun.
Mads Foldager er tilbudschef og projektleder i Skaarup Malerfirma. Han er også Hannas nærmeste leder. I hans optik kommer man hurtigt ud over den famøse sprogbarriere.
“Hvis man finder en, som kan løse opgaven, så handler det om ens tålmodighed til at få forklaret tingene. Når det så kører, så kører det. Der er investeret nogle timer i det, og det betaler sig nu,” fortæller han.
Aalborg Kommune har lavet flest IGU-forløb
Ifølge Det Nationale Integrationsbarometer er Aalborg Kommune landets bedste til at oprette IGU-forløb.
I november 2022 har Aalborg registreret 164 IGU-forløb, hvilket placerer kommunen på toppen af ranglisten.
“IGU-ordningen er en fantastisk mulighed for faglig og sproglig opkvalificering samtidigt med, at den ledige er i arbejde og derigennem oplæres på arbejdspladsen. Vi ser rigtig gode resultater af forløbene, som ofte fører til ordinær ansættelse eller videreuddannelse,” siger centerchef Betina Trytek, Jobcenter Aalborg.
Resultaterne fra IGU-indsatsen i Aalborg Kommune viser, at 120 borgere har gennemført eller er ophørt i et IGU-forløb i perioden 2016 til 2022.
68% af borgerne var i oktober 2022 enten i arbejde, i gang med uddannelse eller på anden vis selvforsørgende.
IGU-ordning sikrer medarbejderen relevant opkvalificering
Skaarup Malerfirma har tidligere uddannet to IGU-elever. De håber på, at Hanna kan blive den tredje.
“Vi mangler arbejdskraft i Danmark, og når der nu kommer nogle hertil, så synes jeg godt, man kan hjælpe dem i gang med at arbejde. Her er IGU’en rigtig god,” siger han.
IGU-ordningen har den fordel, at medarbejderen er sikret relevant opkvalificering sideløbende med ansættelsen. Det kan f.eks. være at få undervisning i dansk, hvilket Hanna gør to gange ugentligt.
Når man spørger Hanna Prykhodko, om hun er glad for at have fået arbejde hos Skaarup Malerfirma, nikker hun begejstret med et kæmpe smil på læben.
“Det er ligesom at komme ind i en familie. Jeg er blevet vant til alle kollegaerne, så det betyder meget for mig.”
IGU-forløbet varer to år, og Hanna er dermed gennem uddannelsen i august 2024.
Kilde: Aalborg Kommune