Torsdag 9. marts kan interesserede besøge udgravningen i Hune, hvor en vikingehal fra Harald Blåtands tid er dukket op.
I forbindelse med udstykningen af en parcelhusgrund ved Hune fandt arkæologer ved Nordjyske Museer i december sidste år sporene efter en større vikingehal, der umiddelbart kan dateres til Harald Blåtands tid, dvs. sidste halvdel af 900-tallet.
Hallen har været op mod 40 meter lang og 8-10 meter bred, og den har haft 10-12 enorme egetræsstolper, som har båret taget.
”Der er tale om det største vikingetidsfund af den her karakter i mere end ti år, og vi har ikke set noget lignende før her i det nordjyske, selvom den kun er delvist udgravet,” fortæller udgravningsleder og arkæolog Thomas Rune Knudsen, Nordjyske Museer.
I begyndelsen af marts måned genoptages udgravningen, og i den forbindelse inviterer Nordjyske Museer torsdag 9. marts kl. 16.30-18.30 interesserede til at kigge forbi til en snak om det spændende fund. Her kan nysgerrige komme helt tæt på sporene efter den store halbygning og høre mere om, hvad fundet kan betyde for vores forståelse af vikingetiden i Nordjylland.
Bygningen er med sin størrelse og udformning uden tvivl et prestigebyggeri, og der kan derfor meget vel have ligget en af vikingetidens stormandsgårde her, som har været beboet af en af egnens vigtige og magtfulde familier. Den foreløbige datering tyder på, at den er samtidig med den store runesten, der står i Hune Kirke. Her nævnes Runulv den Rådsnilde – så det kan derfor være hans familie, der står bag hallen i Hune.
”Det er svært at bevise, at den fundne vikingehal tilhørte Runulv den Rådsnildes slægt, men det er bestemt en mulighed. Om ikke andet repræsenterer runesten og hal samme sociale klasse og begge hører til samfundets elite,” siger Thomas Rune Knudsen.
På dagen for åbent hus fortæller han løbende om fundet og svarer på spørgsmål. Det er i tidsrummet 16.30-18.30. Kan man ikke være med fra start, er det muligt at støde til senere.
Udgravningen af vikingehallen er ved Stenmarken 8, 9492 Blokhus. Der er dog begrænsede parkeringsmuligheder, så det anbefales at parkere ved Museet for Papirkunst, Ilsigvej 2, 9492 Blokhus, der ligger tæt derved.
For yderligere information, kontakt venligst:
Thomas Rune Knudsen, udgravningsleder, museumsinspektør ved Nordjyske Museer på tlf. 25 19 74 53
Kilde: Nordjyske Museer