En bamse i favnen gør behandlingsforløb tryggere:
660 krammebamser på vej til indlagte børn i Aalborg
Hvert år bliver 60.0001 danske børn og unge indlagt på landets hospitaler og specialklinikker. En oplevelse, der kan være både skræmmende og ubehagelig. For at hjælpe syge børn gennem svære operationer og hospitalsforløb, kører TrygFonden netop nu ud med 26.000 krammebamser til børneafdelinger over hele landet. Og i dag modtager hospitaler og specialklinikker i Aalborg 660 bamser. Her er bamserne med til stor tryghed, lyder det fra Bente Thomsen, sygeplejerske på Aalborg Psykiatriske Sygehus.
Mødet med sundhedsvæsenet kan godt være en lidt skræmmende og utryg oplevelse – især, hvis man oplever det hele i børnehøjde. For at gøre hele oplevelsen en smule lettere at komme igennem har TrygFonden i mere end 10 år uddelt isbjørnebamserne, Theo og Thea, til børn, der skal igennem behandlingsforløb på et af landets hospitaler eller specialklinikker. Og nu er krammebamsekaravanen altså på farten igen.
I disse uger kører TrygFonden nemlig ud på de danske landeveje med ét bestemt formål: at uddele i alt 26.000 bamser til børneafdelinger over hele landet. I Aalborg leveres i alt 660 bamser, og i dag – onsdag d. 2. september – modtager hospitaler i Ålborg 420 af dem, imens resten går til specialklinikker i byen.
Her bruger sundhedspersonalet bamserne til at berolige børnene, når de undersøges og behandles – blandt andet, når børnene skal have udtaget sting. Og når behandlingsforløbet skal forklares, bliver bamsen en del af fortællingen, så de komplicerede ting bliver nemmere at forstå. Det fortæller Bente Thomsen, der er ambulatoriesygeplejerske på Aalborg Psykiatriske Sygehus.
”Krammebamserne er et virkeligt nyttigt redskab i vores dagligdag. De har en beroligende effekt på børnene og gør det samtidig nemmere for os at skabe en tillidsfuld relation til barnet. Det kan jo være svært at forklare et barn, hvad der er galt, og hvad der skal ske, når de kommer ind til et udredningsforløb i psykiatrien. For der er intet sår på knæet, der skal sys, og ingen arm, der skal i gips. I stedet spørger vi ind til en masse ting, og det kan føles utrygt og ubehageligt for barnet,” fortæller Bente Thomsen og uddyber:
”De små patienter er sårbare og har et lavere funktionsniveau. Derfor kan det være svært for dem at sætte ord på deres følelser og tanker. Så inddrager vi bamsen ved at spørge barnet, hvad de tror, bamsen ville føle, hvis det havde oplevet det samme som barnet. Og så kan vi spørge, om det også føltes sådan for barnet. På den måde går vi fra bamse til barn og tilbage igen, hvilket hjælper utrolig meget,” siger hun.
Bamsen giver mindre gråd og minimerer mængden af medicin
Siden 2007, hvor TrygFonden uddelte de første krammebamser, har man løbende indsamlet erfaringer og viden om brugen af bamser i børnenes behandlingsforløb. Erfaringerne viser blandt andet, at børnene ofte græder mindre, når de eksempelvis bliver stukket med en nål. I nogle tilfælde oplever sundhedspersonalet ligefrem, at behovet for beroligende medicin bliver mindre, når barnet har en krammebamse i armene. Krammebamsen har dog størst effekt, hvis den er med hele vejen:
”Krammebamserne gør en kæmpe forskel – især når barnet får bamsen i armene fra første møde med sundhedspersonalet og bliver der, indtil behandlingen afsluttes. På den måde bliver bamsen en god og fortrolig ven, som barnet kan finde trøst og tryghed hos gennem hele forløbet. Ofte ser vi, at bamsen bliver en trofast følgesvend – også på den videre færd udenfor rammerne af hospitalet, når barnets hverdag vender tilbage,” fortæller Galina K. W. Plesner, der er projektchef og ansvarlig for krammebamserne hos TrygFonden.
Dén pointe, bekræfter Bente Thomsen, der har selv har oplevet effekten gennem sit arbejde. Faktisk var det Bente Thomsen, der i sin tid tog idéen om ordningen med sig ind i børne- og undgomspsykiatrien, da hun flyttede over fra en anden afdeling, hvor de allerede brugte bamserne. Her havde hun set, hvor stor en effekt den lille bamse kunne have – og idéen blev taget godt imod og indført efterfølgende.
”Krammebamserne vækker enormt meget glæde og er til stor gavn for alle parter. Børnene bliver tryggere, og det beroliger deres forældre, hvilket i sidste ende gør vores arbejde en smule nemmere. Alt i alt bliver hele oplevelsen bare meget bedre, og så bliver bamsen samtidig en slags trofæ for barnet. Vi sørger altid for at rose barnet og bamsen for at have klaret for eksempel en undersøgelse rigtig godt. Når barnet så tager hjem – selvfølgelig med bamsen under armen – bliver den altså også en påmindelse om, at de har klaret forløbet flot,” fortæller Bente Thomsen.
Krammebamsen får et bæredygtigt løft – men er præcis lige så sød og blød som før Siden 2007 har Trygfonden uddelt mere end 800.000 krammebamser – alle med den samme bløde pels, søde snude og mørke øjne. Men i år bliver det lidt anderledes. TrygFonden har nemlig arbejdet på at udvikle en ny udgave af den originale krammebamse, og mens metoden forbliver den samme, har bamsen fået et bæredygtigt løft.
”Krammebamsemetoden handler om at bruge krammebamsen rigtigt. Hvis man taler bamsen ind i behandlingen og inviterer den med fx ved gentagne besøg, så får den større værdi for barnet. Samtidigt skaber genbrugstanken en bæredygtig synergi, og den har vi ønsket at styrke yderligere. Derfor glæder det mig meget, at vi i år kan lancere en ny udgave af krammebamsen, som nu er lavet af genanvendt materiale. Bamsen ser næsten ud, som den plejer, og den er stadig lige så blød og tryg at have i favnen,” fortæller Galina K. W. Plesner.
På den nye krammebamse er snuden og øjnene, der før var lavet af hård plastik, blevet udskiftet med broderi, ligesom akrylstoffet er udskiftet med lettere stof af 100 procent genvunden polyester fra plastikflasker. Bamsen har dog samme udseende og samme blødhed, som den tidligere bamse.
Hospitaler i Aalborg, der modtager bamser:
- Aalborg Universitetshospital, 276 bamser
- Aleris-Hamlet i Aalborg, 72 bamser
- Aalborg Psykiatriske Sygehus, 72 bamser
Derudover modtager specialklinikker 240 bamser.
Fakta om TrygFondens krammebamser
Siden 2007 har TrygFonden uddelt krammebamser til børn, der skal igennem et forløb på hospitalsafdelinger og specialklinikker. Krammebamserne betyder, at mødet med sundhedsvæsenet bliver mindre ubehageligt, både for barnet, dets forældre og sundhedspersonalet.
Det er personalet, der uddeler bamserne til børnene i forbindelse med deres behandlingsforløb. Krammebamsekaravanen kører rundt i hele landet i uge 34 og 35 og uddeler krammebamser til de børneafdelinger, der har ansøgt om at modtage bamser. I år uddeles 26.316 bamser, og TrygFonden har dermed i alt uddelt mere end 800.000 bamser.
De steder, der modtager flest bamser, er børneafdelingerne på de store regionshospitaler, der hver år deler flere tusind krammebamser ud.
Læs mere om TrygFondens uddeling af krammebamser her.
Om TrygFonden
TrygFonden varetager TryghedsGruppens almennyttige arbejde. TryghedsGruppen er hovedejer i forsikringsselskabet Tryg og skaber værdi og tryghed gennem langsigtede investeringer og almennyttige uddelinger. Læs mere om TrygFondens aktiviteter på www.trygfonden.dk.