Ferien lakker mod enden og snart skal der igen gang i madpakkerne
Om madpakker
Lidt om madpakker
- Madpakken skal smage godt – den skal være et højdepunkt på dagen og give dit barn energi til at lege og lære
- Madpakken skal være nem at spise – fx klap-sammen-mad, gnavemad, salatboks, pitabrød med fyld
- Den skal se lækker ud, når den pakkes ud foran kammeraterne
- Og måske er det bedst, at madpakken ikke lugter
Madpakken laves
- Lav en liste over madpakkeønsker sammen med barnet – hæng den op, så den er synlig
- Tænk på madpakken, når I laver aftensmad – et ekstra kyllingelår, fiskefrikadelle, pizza, pasta eller gnavegrønt
- Lav gerne madpakken i fællesskab
- Brug gerne en madkasse hvor maden kan adskilles, så det er overskueligt og appetitligt for barnet
- Husk den søde hilsen – uden sukker – fx frisk frugt, lidt nødder eller tørret frugt, ærter, brød i sjove faconer, en sød serviet eller en tegning
Find nye ideer til sunde og spændende madpakker på www.skolemaelk.dk
Om brød og pålæg
- Fuldkornsbrød hører altid til i madpakken – det mætter
- Skær groft brød i tykke skiver, lav klap-sammen-mad eller som gnavebolle
- Smør fx et tyndt lag kvark eller smøreost på brødet, hvis pålægget ikke hænger fast af sig selv
- Hårdkogte æg – pil-selv eller i skiver
- Kødpålæg med max. 10 gram fedt pr. 100 gram
- Ost med max. 17 gram fedt pr. 100 gram
- Makrel i tomat, torskerogn, rest af bagt laks eller fiskefrikadelle – i bægre med låg
- Pita-brød + små bægre med fx ærter, majs, skaldyr, gulerodstern, salat og dressing, så dit barn selv kan hygge sig med at ’bygge’ sin mad
Om grønt
- Stave eller stykker af gulerødder, agurk, kinaradise eller blegselleri, radiser, små tomater, sukkerærter, blomkål, peberfrugt, grønne bønner eller et stykke kogt majskolbe
- Lav fx en dip til grønsagsstavene
- Pynt madderne med grønt over eller under pålægget – salatblade, agurkeskiver, fintsnittet hvidkål, avocado (dryp med citron, så den ikke bliver brun) og måske en pesto
- En god salat – gerne med kål og rodfrugter
- Kogte og bagte grønsager fra aftensmaden
Om frugt
- Æble, pære, banan, blommer, nektariner, klementiner – lige til at tage med i en pose
- Appelsiner i både, udskåret ananas, kiwi, melon, vindruer – i et lille bæger
- Sæsonens bær – jordbær, hindbær, solbær, brombær
Kilde: Mejeri.dk