Nøglehulsmærket har nu i 10 år hjulpet danskerne med at spise mere balanceret. Det har gjort det nemmere at spare på fedt, salt og sukker og få flere fibre og fuldkorn – uden at gå på kompromis med smagen.
Skal dine indkøb helst bare overstås hurtigst muligt efter en lang arbejdsdag? Og føler du, at det er for tidskrævende at udpege de sundere fødevarer, fordi du skal stå og kigge på næringsdeklarationen? Så lad Nøglehullet guide dig. Det er både et nemt og lynhurtigt værktøj til dig, hvis du gerne vil finde de sundere fødevarer, når du handler.
Nøglehullet stiller blandt andet krav til indholdet af fedt, salt, sukker, fuldkorn og fibre, og netop derfor gør mærket det nemmere at vælge de sundere fødevarer. Nøglehullet er Miljø- og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke, og det kan i år fejre 10 års jubilæum.
I er mange, som kender Nøglehullet
Ifølge undersøgelser fra YouGov kender 94 % af danskerne i dag til Nøglehulsmærket, og knap halvdelen af befolkningen går specifikt efter fødevarer med Nøglehullet, når de køber dagligvarer.
”Hele målet med Nøglehullet er at gøre det nemmere for danskerne at vælge sundere fødevarer, når de handler, så at kendskabet er så bredt er rigtig glædeligt. Danskerne har taget Nøglehullet til sig, og detailhandlen og producenterne har virkelig bidraget til at drive udviklingen frem med den synlighed, Nøglehulsmærket får på de danske butikshylder og i tilbudsaviser,” siger kontorchef i Fødevarestyrelsen, Else Molander.
Efter 10 år findes der over 4.000 produkter med Nøglehullet, viser forbrugstal, som analysefirmaet Nielsen har lavet for Fødevarestyrelsen.
Langt mere fuldkorn og mindre mættet fedt og salt
Hvis du er en af de mange mennesker, der hver dag vælger at lægge Nøglehulsmærkede varer i indkøbskurven, kan du få et markant sundere fødevareindtag, viser forskning fra DTU Fødevareinstituttet. De har undersøgt hvilke sundhedsfordele, danskere får ud af at udskifte deres normale indtag af fødevarer med Nøglehulsmærkede produkter, hvor de vurderer at det er muligt og realistisk.
Gør man det uden i øvrigt at ændre på mængder og kostsammensætning, kan man blandt andet se frem til potentielt at få 62 % mere fuldkorn, 25 % mindre mættet fedt og 12 % mindre salt indenbords.
Om Nøglehullet
Vil du gerne vælge sundere, når du køber mad? Så kig efter det grønne Nøglehul, der findes på tusindvis af varer – lige fra rugbrød, færdigretter og müsli, til pålægsskinken og fiskefileterne i fryseboksen.
Nøglehullet er Miljø- og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke, der gør det nemt at vælge sundere og leve efter kostrådene i hverdagen.
Nøglehullet blev indført som en frivillig ordning i Sverige i 1989, og det er en videreudvikling af denne ordning, som nu gælder for både Norge, Island, Sverige og Danmark.
Det er frivilligt at anvende Nøglehullet. Fødevarevirksomheder, butikker og alle, der deltager i produktion og markedsføring af fødevarer, der opfylder kriterierne for Nøglehullet, kan benytte mærket. Det betyder, at den samme fødevare, fx skummetmælk, har et Nøglehulsmærke hos én producent, men ikke hos en anden.
Nøglehulsmærkningen er en dynamisk ordning, og det er en vigtig målsætning, at kriterierne fastsættes, så de stimulerer til produktudvikling. Fødevaregrupper og kriterier revideres, når vidensgrundlaget om ernæring og/eller ændringer i markedet for fødevarer tilsiger det.
Nøglehullet findes i dag på over 4.000 fødevarer i Danmark (Nielsen 2017).
Kilde: Miljø- og Fødevareminesteriet