Biosolutionvirksomheden Cysbio havde torsdag besøg af folketingsmedlem Mette Abildgaard ved et arrangement arrangeret af Dansk Industri Bio. De tre aktører står i fælles front for at styrke biosolutionindustrien i Danmark.
Danske virksomheder og forskere indenfor biosolution tilhører den absolutte verdenselite på sit felt. En position, der skaber arbejdspladser og eksport, men som også har brug for politisk bevågenhed og handling, hvis den skal bestå, og ikke mindst hvis branchen skal fortsætte sin positive udvikling.
Det var hovedtemaet for torsdagens arrangement ved biosolutionvirksomheden Cysbio, der fik besøg af erhvervsorganisationen Dansk Industri Bio og politiker Mette Abildgaard, der er folketingskandidat fra Det Konservative Folkeparti.
Kanaliser støtte gennem nye kanaler
Lokationen for torsdagens arrangement er et godt eksempel på en dansk virksomhed, der illustrerer den udvikling, som både Dansk Industri og Det Konservative Folkeparti ønsker for Danmark. Med base i DTU Science Park har Cysbio på baggrund af dansk og international forskning udviklet en banebrydende fermenteringsteknologi til at fremstille ellers svært producerbare biokemikalier med minimal miljøbelastning og et enormt markedspotentiale på anslået seks-syv milliarder USD.
Den lidt over ti år gamle virksomheds forskning og produktion er finansieret gennem støtte af Den Europæiske Unions Horizon 2020 forsknings- og innovationsprogram samt med en millionindsprøjtning fra udenlandske investorer. Derved har Cysbio overkommet den første store hurdle, som nye biosolutionsvirksomheder skal igennem: At få styr på det økonomiske aspekt. Det lykkedes dog langt fra for alle startups i Danmarks.
Ifølge Alex Toftgaard Nielsen, CSO og medstifter af Cysbio, er der derfor brug for, at der fra politisk side bliver set på, hvordan dansk forskning og danske startups støttes bedst muligt i opstartsfasen.
‒ Som det er lige nu, bindes ny forskning og nye virksomheder primært til udviklingsprogrammer under de store veletablerede biotekvirksomheder i specielt Novo familien, fordi det er der, støtten kanaliseres hen. Politikerne bør derfor overveje, hvordan vi kan blive endnu bedre til at støtte forskningen og de startups, som ikke passer ind under paraplyen hos giganterne, udtaler Alex Toftgaard Nielsen. Han uddyber:
‒ En mulighed kunne være at støtte et tredje alternativ under for eksempel en uddannelsesinstitution som DTU eller et dedikeret biosolutionscommunity, hvor nye idéer og løsninger kan opstå og udvikles uden at være dikteret af specifikke virksomhedsinteresser.
Danmark mangler opskaleringsfaciliteter
I forlængelse af idéen om et biosolutioncommunity har Henrik Meyer, der er CEO og medstifter af Cysbio, endnu et forslag, som understøtter danske virksomheders mulighed for at udvikle og etablere sig.
‒ Vi mangler ganske enkelt faciliteter til at opskalere produktion i Danmark. Hos Cysbio har vi oplevet på egen krop at være nødt til at søge dyre alternativer i udlandet, fordi det ikke var muligt at producere i stor skala her i landet. Det er synd og skam. For vi har banebrydende virksomheder, som er parate til at bryde igennem, men som i stedet rykker arbejdspladser og indtjening til udlandet, siger Henrik Meyer. Han tilføjer:
‒ Det skal være muligt for danske biosolutionsvirksomheder at leje sig ind i faciliteter i Danmark, hvor de kan opskalere og få gang i produktionen. Faciliteter af den størrelse kræver selvfølgelig en betydelig investering fra en kombination af for eksempel staten, private virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Med de enorme potentialer som hele denne produkttransformation fra olie til bio indeholder, vil en sådan investering kunne tjene sig hjem inden for en kort årrække og hjælpe biosolutionindustrien enormt.
Citater
Mette Abildgaard, folketingsmedlem Det Konservative Folkeparti
‒ Jeg er meget fascineret over potentialet i biosolutionsbranchen. Der er et stort erhvervs- og klimamæssigt potentiale, der kan sikre danske arbejdspladser og velstand. Frem imod år 2030 vil sektoren kunne omsætte for over 100 mia. kroner og have 14.000 medarbejdere i Danmark.
‒ Jeg er enig i, at Folketinget skal drøfte, hvor vi sikrer bedre støtteordninger til bæredygtige virksomheder som Cysbio. Danmark vil og skal være en grøn førernation. Det vil jeg arbejde for efter valget, så Danmark kan nå vores grønne målsætninger. Derfor skal vi også kigge på, hvordan vi sikrer en nemmere patentproces for vækstvirksomheder som Cysbio.
Mikael Wraae Valsted, chef for Dansk Industri Bio
‒ Biosolutions er det oversete væksteventyr i Danmark. Vi har en unik styrkeposition i verden for at skabe en bæredygtig bioøkonomi, der samlet set kan reducere otte procent af de globale CO2-udledninger. Det svarer til 4.300 mio. tons CO2frem imod år 2030. Vi besidder med andre ord et kæmpe vækstpotentiale her til lands, som kan blive en nøgle til at løse mange af vores nuværende samfundskriser.
‒ Danmark risikerer at sakke bagud, da lande som USA og Kina investerer markant i biosolutions-sektoren. I USA er det endda blevet udpeget til at være en samfundskritisk industri, der støttes med milliarder af dollars. Vi har derfor brug for, at en kommende regering sætter sig for bordenden og prioriterer sektoren på lige fod med andre af vores grønne brancher – gerne med en national strategi, der sætter rammen for udviklingen af sektoren frem imod 2030.
Kilde: Epicent Public Relations