Millionpulje til økologisk omstilling i professionelle køkkener åbner for ansøgninger
Puljemidlerne skal være med til at højne økologiprocenten i de mange daglige måltider, der serveres til danskerne ude i landets professionelle køkkener og understøtte udbredelsen af Det Økologiske Spisemærke, som bidrager til økologiudviklingen i de professionelle køkkener på længere sigt.
De nye puljemidler er målrettet både offentlige og private, professionelle køkkener. Et af tildelingskriterierne i puljen er, om køkkenet har til hensigt at skaffe sig Det Økologiske Spisemærke. Alle interesserede, som vil være med til at understøtte den økologiske omstilling i professionelle køkkener, opfordres derfor til at søge.
Det kræver nogle overvejelser at skrive en ansøgning, så derfor opfordres køkkerne til at gå iang med processen hurtigst muligt.
”Puljemidlerne giver gode muligheder for, at endnu flere offentlige køkkener og hoteller, restauranter, caféer og kantinekæder kan være med til at skubbe markedet i økologisk retning. I 2020 har der f.eks. været vækst i salget af økologiske fødevarer i detailhandlen på 14 procent. Det er jo et pejlemærke, der viser os, at forbrugernes efterspørgsel efter de økologiske og bæredygtige løsninger er massivt tilstede”, siger Simon Rask, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.
Mange køkkener er allerede rigtig langt med økologien, og Det Økologiske Spisemærke kan være en solid drivkraft til at indføre økologi i et køkken. Det er Fødevarestyrelsens håb, at flere køkkener har lyst til at bruge Det Økologiske Spisemærke til at vise omverdenen, at de anvender økologiske fødevarer.
Hoteller, restauranter, caféer og kantinekæder skal med
De offentlige køkkeners mere end 800.000 daglige måltider har i flere år været drivkraft i økologisk og klimavenlig omstilling af danskernes mad. Og nu håber Fødevarestyrelsen på, at hoteller, restauranter, caféer og kantinekæder også hopper med på vognen:
”Den økologiske omstilling af offentlige køkkener har ikke alene fremmet økologien, men også en sundere og mere klimavenlig menu-sammensætning med mere grønt og mindre kød og madspild”, siger Simon Rask.
Den økologiske omstilling af de offentlige køkkener understøtter De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima, og nu kan endnu flere bidrage til den gunstige, bæredygtige udvikling.
Fakta om puljemidlerne
- Der udmøntes på baggrund af politiske beslutninger i alt 54 mio. kr. fordelt over en fireårig periode (2022-2025) i Fonden for økologisk landbrug til at støtte kompetenceudvikling i klimavenlig økologiomlægning i professionelle køkkener. De første projekter starter i 2022.
- Ansøgningsfristen for at søge tilskud til gennemførelse af projekter i kalenderåret 2022 er den 21. oktober 2021 kl. 12.
Læs mere om hvordan du søger puljemidlerne Køkkenomstilling hos Fonden for økologisk landbrug.
Fakta om Det Økologiske Spisemærke
- Det Økologiske Spisemærke er et statskontrolleret bevis på, at et spisested satser på økologi. Det Økologiske Spisemærke er gratis at tilmelde sig og viser, hvor stor en procentdel af de indkøbte føde- og drikkevarer, der er økologiske. Det Økologiske Spisemærke findes i tre udgaver; guld (90-100% økologi), sølv (60-90% økologi) og bronze (30-60% økologi).
- I dag er der over 3.400 offentlige og private køkkener med Det Økologiske Spisemærke. Det er alt fra daginstitutioner, hospitaler, offentlige og private kantiner, til private køkkener som caféer, restauranter og hoteller.