På Sofiendalskolen i Aalborg foregår seksualundervisning på en lidt anderledes måde end tidligere. Gennem Aalborg Kommunes model, hvor både sundhedsplejersker og unge underviser arbejder sammen, er seksualundervisningen blevet mere nærværende og relevant for eleverne.
Det er morgen, og 8. klassen sidder klar til første lektion med sundhedsplejersken Christina Johansen. Med en professionel og rolig tilgang tager hun emner som nødprævention, graviditet og abort op i klassen. Stilheden fylder lokalet, da Christina spørger, hvad man kan gøre, hvis kondomet springer, men efter lidt tid bryder en elev tavsheden: “Fortrydelsespiller.”
“Det er nemlig rigtigt,” svarer Christina, der rutineret skaber en tryg atmosfære i klassen. “Jeg synes, det er vigtigt, at børnene allerede fra de små klasser lærer deres krop at kende og forstår, hvordan de skal reagere, hvis noget føles forkert. Når jeg underviser, fokuserer jeg primært på den fysiologiske del, men det følelsesmæssige kan de unge underviserne, Sexualisterne, tage op senere,” forklarer hun.
Ung-til-ung skaber tryghed
Efter pausen overtager Alberte og Agnes, der begge er Sexualister – unge, som underviser deres jævnaldrende i seksualitet, samtykke og grænser. Med et mere frit og ligefremt sprog skaber de hurtigt en uformel og tryg stemning. Første aktivitet er en øvelse kaldet “enig eller uenig,” hvor eleverne tager stilling til udsagn som: “Det er akavet at snakke om sex med sine forældre.”
Eleverne flytter sig forsigtigt rundt i lokalet, nogle fnisende, andre alvorlige. Agnes og Alberte spørger nysgerrigt ind til deres valg og skaber en åben dialog.
“Det gør en forskel, at vi ikke er ret meget ældre end dem. Vi forstår deres sprog og deres humor, og de ved, at de ikke møder os på gangene bagefter. Det gør emnerne mindre farlige at tale om,” fortæller Alberte.
Samtykke og sociale medier
Et af dagens temaer er samtykke, som Alberte og Agnes introducerer ved at vise en humoristisk video om “at spørge om en kop te” som metafor for samtykke. Eleverne griner, og det gør det lettere for Sexualisterne at føre samtalen videre.
“Det er vigtigt, især i en tid med sociale medier, at unge forstår, hvad samtykke betyder, og hvordan man respekterer hinandens grænser. Det behøver ikke være en skræmmehistorie, men det skal tages alvorligt,” siger Agnes.
En undervisningsmodel, der virker
Formiddagen afsluttes med evaluering. Eleverne giver udtryk for, at undervisningen med unge underviserne gør det lettere at stille spørgsmål, og flere bliver hængende for at snakke videre med Agnes og Alberte.
Signe Grøn, der er koordinator for Sexualisterne i Ung Aalborg, er tilfreds med modellen: “Vores erfaring er, at den her kombination af sundhedsplejersker og unge undervisere fungerer rigtig godt. Sundhedsplejerskerne tager den faglige del, mens Sexualisterne skaber en mere uformel dialog, hvor eleverne kan spejle sig. Det er en model, der efterspørges af skolerne, og vi ser ofte et ønske om også at inkludere 9. klasse.”
På Sofiendalskolen er dagens lektioner ovre, men samtalerne om emner som samtykke, kønsidentitet og seksualitet fortsætter – både i klasseværelset og på gangene. Modellen ser ud til at have ramt plet hos både elever og undervisere.