Symbiose i Nordjylland: Limfjordens sand bliver cement
Hvert år renses sejlrenden ved Limfjordens udmunding for ca. 22.000 tons sand, så vanddybden opretholdes. Det oprensede sand genbruges efterfølgende i Aalborg Portlands cementproduktion—aftalen er et fremragende eksempel på bæredygtigt samarbejde og ressourceudnyttelse i Nordjylland.
For få uger siden afsluttede sandsugeren Magni R en uges intensivt arbejde ved Hals Barre—indsejlingen til Limfjorden. Her pumpede den tusindvis af tons sand op for at sikre, at store skibe fortsat kan sejle ind til Aalborg Portland og Aalborg Havn.
Samarbejde med fordel for miljø og industri
Aalborg Portland er afhængig af en stabil forsyning af sand, som bruges i cementproduktionen. Ved at indgå i samarbejdet med Aalborg Fjordudvalg sikres det, at sandet fra Limfjorden nyttiggøres og bliver en central del af produktionen, i stedet for at blive dumpet i Kattegat.
– “De store skibe, der skal anløbe både Aalborg Portland og Aalborg Havn, kræver en vis dybde i sejlrenden. Derfor skal sejlrenden løbende uddybes. I stedet for at dumpe det opsugede sand, sejles det ind til Aalborg Portland, hvor det bliver en del af vores grå cement,” forklarer Mogens Pedersen, Harbour & Terminal Manager hos Aalborg Portland.
Ifølge Pedersen betyder samarbejdet også færre lastbiltransporter, hvilket reducerer både omkostninger og CO2-udledning. “Med de mængder, vi bruger, er det væsentligt mere attraktivt at få sandet sejlet ind.”
Lang tradition for bæredygtighed
Aalborg Fjordudvalg, som består af Port of Aalborg og Aalborg Portland, har siden 1925 sikret vedligeholdelsen af sejlrenden med en dybde på 10,1 meter i Limfjorden og 10,4 meter i Kattegat. Teknik- og bæredygtighedschef Mette Schmidt fortæller, at udvalget har en mangeårig tradition for at nyttiggøre de oprensede materialer:
– “Vi har haft en aftale med Aalborg Portland gennem mange år om at understøtte deres cementproduktion. Vi var i gang længe før symbioser og bæredygtighed blev moderne begreber. Sandet bruges ikke kun til cement, men også til projekter som klargøring af nye arealer på Østhavnen.”
Aalborg Fjordudvalg er desuden ansvarlig for navigationssikkerheden på Limfjorden, hvilket inkluderer vedligeholdelse af bøjer og lys for at sikre sejladsen ind i fjorden.
En model for fremtidig bæredygtighed
Samarbejdet mellem Aalborg Portland og Aalborg Fjordudvalg viser, hvordan industrien og havne kan finde løsninger, der både er økonomisk fornuftige og miljømæssigt ansvarlige. Denne symbiose er et eksempel på, hvordan ressourcer kan genbruges og nyttiggøres, og hvordan bæredygtighed kan implementeres i traditionelle industrier til gavn for både miljø og økonomi.
Kilde: Port of Aalborg