Der er dømt en lille smule uhygge, når børnene i Børnehaven Smedegården arbejder med årets Krible Krable tema ”Liv og Død i naturen”. Som små forskere kan de blive kloge på, hvad der sker i naturen, når dyr dør.
Der bliver formentlig sagt ’aaaaadd’ mange gange i sommerens løb, når børnene i Børnehaven Smedegården i Aalborg Øst stifter hårrejsende bekendtskaber med døde og rådnende Krible Krable dyr. Årets tema for Naturvejledning Danmarks Krible Krable projekt er ’Liv og død i Krible Krable land’. Det betyder, at de små forskere sammen med det pædagogiske personale kan blive kloge på, hvad der sker, når dyr som snegle og bænkebidere dør i den vilde natur. Men også på, hvordan smådyrenes død er til gavn for andre mindre dyr.
I naturens store kredsløb spiller ådselbiller, parasitter, rovdyr og andre frygtindgydende væsener en vigtig rolle.
”Vi vil gerne inspirere børn og voksne til at stikke næsen og fingrene i jorden og sammen undersøge og blive klogere på, hvordan liv og død er flettet ind i hinanden i naturen. Naturens af og til grumme gang er omdrejningspunkt for al natur og dyreliv. Det tror jeg, at mange børn og voksne ikke har en klar forståelse af endnu,” fortæller leder af Krible Krable-projektet, Kari Hald.
Ligesom Børnehaven Smedegården har mindst 160 andre dagtilbud og indskolingsklasser i det nordjyske bestilt Liv & Død materiale hos Naturvejledning Danmark. Materialerne er nærmest revet væk, og det forventes, at flere end 130.000 børn over hele Danmark vil deltage i aktiviteterne hen over sommeren og efteråret.
Egne observationer vigtige
Materialerne lægger op til, at børn i alderen 3-9 år gennem egne observationer, lege og fortællinger om små velkendte dyr, får et bredere kendskab til vigtigheden af at værne om en stor biodiversitet, hvor alle arter har en plads, også selvom de både kan være ulækre og drabelige.
”Vi håber at kunne gøre børnene nysgerrige på omsætning, kredsløb og fødekæder i naturen, samtidig med at de sammen med den voksne får en god og tryg indgangsvinkel til at snakke om liv og død og behandle tungere emner som sorg og savn,” siger Kari Hald, der understreger, at der skal støttes og trædes varsomt fra den voksnes side, eftersom børn ofte vil relatere deres oplevelser med liv og død naturen til det, de måske har haft tæt inde på livet i andre sammenhænge.
Myldreplakat og temahæfte
Materialet består af en myldreplakat så stor som en dør. Desuden er der udviklet et stort Liv&Død temahæfte, der relaterer sig til plakaten med otte oplæsningshistorier om kredsløb i naturen.
Plakaten og hæftet sætter fokus på, at død for den ene organisme skaber liv for en anden organisme, og at intet led kan undværes i de eksisterende fødekæder. Hvis et element forsvinder, påvirker det resten af systemet.






Flere små forskere
Formålet med Krible Krable-projektet er at udvikle flere små forskere i naturen. Gennem egen nysgerrighed og undren, undersøgelser og små eksperimenter kan børnene erfare og bygge videre på deres viden om smådyr og sammenhængene i naturen – med hjælp fra det pædagogiske personale og lærerne.
Krible Krable-projektet er udviklet af Naturvejledning Danmark i samarbejde med DR Ramasjang, og er støttet af Novo Nordisk Fonden fra 2019-2022 med 17 mio. kr.
Kilde: Smedegården