Aalborg Kommune har igangsat et omfattende partnerskab, der skal fremme unges mentale sundhed, livskvalitet og deltagelse i samfundet. Initiativet bygger på et stærkt samarbejde mellem kommune, civilsamfund, erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner.
En fælles indsats for unges trivsel
Med partnerskabet Trivsel for Unge i Aalborg sættes der fokus på at skabe en mærkbar forskel for unge i kommunen. Målet er, at flere unge kommer i job og uddannelse, at fraværet i folkeskolen reduceres, og at markant flere gennemfører en ungdomsuddannelse. Derudover ønsker man at forbedre unges mentale helbred gennem innovative tiltag og styrkede fællesskaber.
“Det vigtigste, vi kan sige til de unge, er, at vi tror på dem og deres fremtid. Vi har lært, at selv når livet byder på udfordringer, er der altid veje til job og uddannelse, hvis vi lytter og samarbejder,” siger rådmand for Job og Velfærd, Nuuradiin S. Hussein.
Tværgående samarbejde som fundament
Partnerskabet inddrager flere forvaltninger i Aalborg Kommune, herunder Job og Velfærd, Børn og Unge samt Sundhed og Kultur. Ifølge rådmand for Sundhed og Kultur, Jes Lunde, er det afgørende at tænke i sammenhængende løsninger:
“Vi skal hjælpe de unge, der mistrives, ved at give dem redskaber til at mestre deres eget liv. Erfaringer fra initiativer som Kulturvitaminer og Aalborg Try Out skal bruges til at styrke de unges tilhørsforhold til fællesskaber.”
Støtte fra Det Obelske Familiefond
En væsentlig partner i projektet er Det Obelske Familiefond, der har særligt fokus på unge i udsatte positioner.
“Partnerskabet i Aalborg giver os mulighed for at afprøve nye metoder til at støtte de unge, som samfundet ikke altid formår at hjælpe. Vi ser frem til at skabe langsigtede løsninger, der styrker de unges muligheder for at deltage i fællesskaber, uddannelse og job,” udtaler Trine Krab Nyby, social områdechef i Det Obelske Familiefond.
Forskning som fundament for forandring
Aalborg Universitet er ny forsknings- og evalueringspartner i projektet. Universitetets mission om at fremme trivsel blandt børn og unge understøtter partnerskabets vision.
“Unge menneskers stemmer er essentielle for at skabe kvalificerede løsninger. Vores forskning skal bidrage til at finde og styrke de indsatser, der virker,” siger professor Maria Appel Nissen.
Langsigtet og eksperimenterende tilgang
Partnerskabet lægger op til en eksperimenterende tilgang, hvor nye ideer og metoder testes i praksis. Målet er at skabe en fælles strategisk retning for indsatsen mod unges mistrivsel og sikre, at alle aktører – fra erhvervsliv til foreningsliv – spiller en aktiv rolle.
“Når vi står sammen på tværs af kommune, civilsamfund og erhvervsliv, kan vi skabe løsninger, der gør en reel forskel i de unges hverdag,” siger rådmand for Børn og Unge, Morten Thiessen.
En fremtid med trivsel i fokus
Partnerskabet ser de unge som en central del af indsatsen. Deres erfaringer og ideer skal være drivkraften i udviklingen af nye løsninger. Forankringen skal ske i alle dele af de unges liv – fra skole og fritid til arbejdsplads og hjemmet.
For mere information om partnerskabet og muligheden for at deltage, kan programleder Maria Schimkat kontaktes via Aalborg Kommune.
Bag partnerskabet står Aalborg Kommune, Det Obelske Familiefond, SUS – Socialt Udviklingscenter og Aalborg Universitet.
Kilde: Aalborg Kommune