December har budt på en markant stigning i antallet af rotteanmeldelser i Aalborg Kommune, hvilket har resulteret i længere behandlingstider. Skadedyrsfirmaet Mortalin, som står for rottebekæmpelsen, har svært ved at følge med den ekstraordinære efterspørgsel, der især skyldes et mildt efterårs- og vintervejr.
Ifølge kommunen er der allerede midt i december 2024 modtaget 1.400 anmeldelser om rotter, hvilket er næsten tre gange flere end i hele december sidste år. Samlet set forventer kommunen op mod 8.000 anmeldelser i løbet af året, hvilket er en fordobling i forhold til 2023.
Længere behandlingstid på bekæmpelse
Det høje antal anmeldelser betyder, at behandlingstiden for ikke-kritiske sager er forlænget.
“Normalt behandler vi kritiske anmeldelser inden for 24 timer og øvrige anmeldelser inden for tre døgn. Men lige nu forsøger vi at holde en behandlingstid på syv dage for ikke-kritiske anmeldelser, selvom nogle sager kan tage længere tid,” forklarer Jens Riise Dalgaard, miljøchef i Klima og Miljø i Aalborg Kommune.
Mortalin har oprustet indsatsen ved at øge antallet af rottebekæmpere fra ni til 21 på hverdage, mens der i weekender og helligdage nu er tre medarbejdere på arbejde. Derudover anvendes rottegift som supplement til fælder på steder med stor rotteaktivitet.
“Vi er meget taknemmelige for den indsats, rottebekæmperne gør, og håber, at borgerne tager godt imod dem, selvom de måske kommer lidt senere end normalt,” tilføjer Jens Riise Dalgaard.
Flere rotter – hvorfor?
Rotteproblemet ses ikke kun i Aalborg Kommune, men på landsplan, fortæller biolog Kirsten Dyhr-Jensen fra Klima og Miljø.
“Hele landet har oplevet en stor stigning i rotteanmeldelser i sensommeren og efteråret. Det milde vejr uden frost og sne har gjort det lettere for rotterne at finde føde og formerer sig. Derudover har vi haft ‘oldenår’ med ekstra mange agern og bog, som giver rigeligt mad til rotterne,” forklarer hun.
Rotterne findes både i byområder og på landet, hvor de søger ly og mad. Så længe de har adgang til føde og et tørt sted at bo, formerer de sig hurtigt.
Sådan undgår du at tiltrække rotter
For at minimere risikoen for rotter opfordrer kommunen borgerne til at:
- Undgå at fodre fugle direkte på jorden og fjerne spild.
- Tilpasse foder til husdyr, så der ikke ligger rester fremme.
- Fjerne rod og affald, der kan give ly til rotter.
- Undgå at sætte mad ud til afkøling i det fri.
Hvad gør du, hvis du ser rotter?
Hvis du ser rotter eller tegn på dem, skal du straks anmelde det via kommunens hjemmeside på www.aalborg.dk/rotter. Anmeldelser bliver også behandlet i helligdagene.
Med flere anmeldelser end nogensinde før arbejder kommunen og Mortalin på højtryk for at håndtere rotteproblemet og opfordrer borgerne til at tage ansvar og forebygge, hvor det er muligt.